У организацији удружења „Никола Тесла“ у суботу 4. новембра у ресторану „Атос“ у Београду одржано је Вече Госпићана

Након једногодишње паузе Госпићани су се опет окупили како би се дружили, запјевали и заиграли и како то обично бива на оваквим вечерима евоцирали успомене на родни крај. У име удружења Госпићана “Никола Тесла“ све присутне пригодним ријечима поздравила је Биљана Ћалић, предсједница Скупштине овог удружења и пожељела им пријатно вече. Вече је заиста протекло у пријатној атмосфери и лијепом амбијенту, што је нешто касније за „Српско коло“ потврдио и Зоран Калањ, члан Извршног одбора удружења.„Једино са чиме баш нисам најзадовољнији је мали број Госпићана који се одазвао позиву на ово дружење. Наравно има низ оправданих разлога као што је на примјер прослава 30 година матуре која ће се одржати крајем новембра, неки људи су нажалост болесни, а морам да признам да смо и ми као организатори мало касније, него обично, почели са припрема ове вечери. Много је битније да смо се након једногодишње паузе ипак окупили, јер сматрам да се овакав сусрет мора одржавати сваке године и зато се захваљујем свима онима који су се одазвали нашем позиву“, наглашава Зоран Калањ, најављујући скуп генерације 1969. годишта који се до краја године треба одржати у Новом Саду.

Ово наравно није једина активност удружења „Никола Тесла“. Калањ нам је рекао да није задовољан ни бројем људи који су се у октобру одазвали на парастос служен Госпићанима мучки убијеним у посљедњем кварталу 1991. године, али у позитивном смислу истиче спортске активности удружења.„Најактивнији смо у кошарци. Има нас доста бивших кошаркаша, али и играча репрезентативног нивоа, као што су Предраг Шупут, Ненад Чанaк, Милан Дозет и други који се редовно одазивају на наше позиве везане за кошаркашке утакмице. У част Милана Маљковића, који је погинуо у Теслинграду, већ двије године играмо меморијални турнир. Госпић је два пута узео титулу у Београду прошле, а и у Апатину ове године. Припремамо већ наредни турнир, у мају наредне године такође у Апатину, а Предраг Шупут ће бити домаћин. У част Ђорђа Грбића који је преминуо послије финалне утакмице овог турнира биће одиграна једна ревијална утакмица са КК “Младост“ Апатин“, прича нам Калањ и додаје да ће, прошле године одржан турнир у малом фудбалу у част Радована Бараћа једног од убијних у Госпићу, вјероватно бити настављен.

„Циљ удружења је да се и наша дјеца почну окупљати, па иако су одрасла у Београду морају да знају ко су, шта су и одакле су“, закључује Калањ најављујући за 18. новембар скуп о историјату средњих и основних школа, као и Педагошке академије Госпић који ће се одржати у сали општине Нови Београд.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“375″ thumb_height=“250″ post_id=“12916″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1509979455337″]
Нема коментара

Напишите коментар