АКТУЕЛНО:

Угљешани добили своје место молитве

Након пет година изградње у Угљешу је освећен и троносан православни храм посвећен Светом пророку Илији.

Свечано је било 22. октобра у барањском месту Угљеш где се окупио велики број људи на освећењу недавно изграђење православне цркве. Последњих пет година овде се уз донације бројних верника и институција градио храм чији су темељи освећени 2017. године. Свечани чин освећења извршио је епископ осечкопољски и барањски Херувим.

– Угљеш није имао своје богослужбено место али ево данас, Богу хвала, после овога чина, ове завршене изградње, Угљеш данас има своје место молитве. Овде ће се наш верни народ сабирати и молити се Господу. То је заиста велика радост. Благословен је онај народ који подиже храмове у славу својих светих предака, у славу наших дивних светитеља који су нас учили да будемо ктитори свога народа и своје свете цркве. Свети храм није само здање које треба да нас задиви својом овоземаљском лепотом и красотом. Свети храм сте данас сви ви овде, драга браћо и сестре, ви који сте се сабрали. Храм се гради ради народа, не гради се ради здања и лепоте, већ ради народа који је ту данас са нама, који је учествовао у овој светој литургији и у овом светом чину освећења – рекао је у пригодној беседи након Архијерејске литургије епископ Херувим.

Радове на изградњи цркве започео је протојереј-ставрофор Михаило Марјанац, данас у пензији, а посао је наставио и завршио његов наследник на позицији угљешког пароха Ђорђе Ковачевић који је сада приликом освећења храма рукоположен у чин протојереја-ставрофора.

– Данас, када освећујемо новосазидани храм и стављамо га на молитвену употребу верном народу, је историјски дан за Угљеш. Када сам дошао овде на службу затекао сам темеље и зидове озидане од можда метар и по. Залагањем и трудом нашег грађевинског одбора и овог благочестивог народа успели смо до данас да завршимо цркву. Споља је сада све готово, а остаје нам још да изнутра урадимо фрескопис што очекујемо да ћемо наставити од следеће године – каже свештеник Ђорђе.

Верници пресрећни
Према речима проте Ђорђа у овом малом месту у општини Дарда има 109 православних кућа које су учествовале у изградњи храма, а градњу су помогли и бројни људи који данас живе у иностранству, те бројне институције и фирме. Идеја о изградњи православне цркве у Угљешу постојала је и пре Другог светског рата, али је тек сада она до краја реализована. И сами верници били су презадовољни што су напокон дочекали да у свом месту имају цркву.

– Након пет година дочекали смо да дамо нашем народу на употребу овај храм у пуном сјају. Значи нам ово пуно јер ћемо се овде окупљати, јер немамо где другде – каже мештанин Душко Поповић.

– Велика је ово радост за све нас који овде живимо. То је наша светиња, наше све. Значи то и нашима који су овде некада живели, значи и нама, а значиће и нашој деци. За Угљеш и угљешки народ посебна је радост што смо напокон успели да се сакупимо након толиких година и што смо дочекали да нам се ово догоди – истиче Угљешанка Десанка Готовац.

– Пореклом сам са Баније, из глинског краја, и за мене посебно значи што је ова црква посвећена Светом Илији. У селу до мога био је храм посвећен Светом Илији који је страдао у Олуји, а сви моји преци и ја смо крштени на Светог Илију – додаје Милан Прусац који је у Угљеш на освећење храма дошао из оближњег Белог Манастира.

Посебно је овом приликом био срећан и задовољан мештанин Миодраг Џамбас чија је ћерка Светлана Прањић поклонила плац и земљиште на којем је сазидана Црква Светог Илије.

– Никад нисам био срећнији. На овом плацу је била кућа у којој сам одрастао. Моја ћерка Светлана и мој зет Јосип су пре неколико година предложили да поклоне ово земљиште јер су верници одувек хтели да се у Угљешу изгради црква. Због те жеље су они то земљиште и даровали. Ми смо одувек породично везани за цркву, а мој отац Стеван је у униформи у Сремским Карловцима служио покојног патријарха Варнаву – испричао нам је Миодраг.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар