Угрожена правна сигурност Срба у Хрватској

Министарка правде Нела Кубуровић разговарала је у Загребу са председником Српског народног вијећа (СНВ) у Хрватској Милорадом Пуповцем о положају српске националне мањине у овој држави, као и степену њихове правне сигурности, јавља Министарство правде Републике Србије.

Пуповац је истакао да и после тридесет година питања ратних злочина оптерећују свакодневни живот Срба и односе са Хрватима и да представљају извор правне несигурности Срба у Хрватској. Он је указао да је веома мали број људи процесуирано и оптужено за најстравичније злочине који су почињени над српским становништвом у рату деведесетих.

Министарка Кубуровић је рекла да Србија континуирано води разговоре са хрватском страном у циљу постизања договора и када је у питању процесуирање ратних злочина и када су у питању листе лица оптужених и осуђених за ратне злочине, како не би више долазило до изненадних хапшења Срба у Хрватској, иако су годинама пре тога били доступни свим надлежним органима.

Министарка Кубуровић и Пуповац су се сагласили да је неопходно да се настави сарадња између Србије и Хрватске у циљу унапређења правне сигурности Срба у предметима суђења за ратне злочине. Такође, они су указали на неопходност сарадње у побољшању партиципације припадника српске заједнице у правосудним органима у Хрватској.

Поред Милорада Пуповца на састанку су присуствовали и заступник СДСС-а у Хрватском сабору Борис Милошевић, заменик председника СНВ Саша Милошевић, правна саветница СНВ Милена Чавић Јелић, председник Српског привредног друштва Привредник Никола Лунић, председник Одбора за људска права Заједничког већа општина Јован Влаовић, као и представник Српске православне црвке, Митрополије Загребачко-љубљанске.

Преузето са: banija.rs
Извор: Министарство правде Републике Србије

Нема коментара

Напишите коментар