АКТУЕЛНО:

Усташки поздрав матураната у Славонском Броду

Матуранти једног разреда Индустријско-обртничке школе у Славонском Броду били су одевени у униформе које подсећају на ХОС-ове, а позирајући за фотографију сви су подигли руку у фашистички поздрав.

Последњи дан наставе матуранти широм Хрватске у среду су традиционално обележили „лудим даном“ односно „норијадом“. Давни је обичај да се ученици сваког разреда тог дана „униформишу“ ради препознатљивости и да својом одећом пошаљу неку поруку.

Порука коју су послали матуранти разреда ЦНЦ оператера Индустријско-обртничке школе у Славонском Броду није им нимало на понос, иако се, како пише портал СБплус, осмех и понос виде се на лицу њихове професорке хрватског језика.

Како наводи портал Нет.хр, скандалозно је, наиме, што су ти матуранти били одевени у униформе које подсећају на ХОС-ове и њима сличне с испринтаним текстом „За норијаду спремни“ на мајицама, а притом су сви подигли руку у фашистички поздрав. Поврх свега, фотографија је објављена и на друштвеним мрежама.

 

„Наравно да то не подржавамо. Згрожен сам и фотографијом и објавом на друштвеној мрежи, о чему досад уопште нисам био информисан. У школском су дворишту имали само беретке, сви су били јако весели и ја сам их тамо лично поздравио те испратио у поворку градом. Нисам приметио спорне натписе, иначе бих реаговао. Ученика је пуно па је тешко обратити пажњу на све, али разредна је требало да реагује. Индустријско-обртничка школа итекако је осетљива на овакве ствари. Нипошто не стојимо иза тога. Још једном ћемо све проверити и утврдити одговорност“, казао је директор Индустријско-обртничке школе у Славонском Броду.

Преузето са: тамодалеко

 

Нема коментара

Напишите коментар