АКТУЕЛНО:

Уставни суд полицији: Повратника нисте смјели одјавити само зато јер није затечен на адреси

Полиција је двапут године тражила Јована Дмитровића на адреси у Сиску и није га нашла. Закључили су да ту нити не живи

Сишчанин Јован Дмитровић (74) један је од десетака тисућа грађана којима је полиција одјавила пребивалиште по службеној дужности и морао је вратити особну исказницу. Одлучила је тако ПУ сисачко-мославачка рјешењем од 2. листопада 2018. јер, како је установљено, није живио на адреси у Сиску на којој је био пријављен. Међутим, Дмитровић такву одлуку није прихватио унаточ томе што су одлуке полицијских управних тијела потврђене и у првоступањском и у другоступањском поступку па је поднио уставну тужбу те је одлука о укидању његова пребивалишта укинута и Управни суд у Загребу морат ће поновно одлучивати о његовој жалби.

Једногласни закључак свих судаца Уставног суда био је да су судови Јовану Дмитровићу повриједили право на слободу кретања и бирање боравишта које је зајамчено и Уставом и Конвенцијом за заштиту људских права и темељних слобода. Суци су темељито проучили списе Управног суда, као и одлуку МУП-а, те установили да то што су направили Дмитровићу није ни размјерно легитимном циљу државе те да мијешање у право на слободу кретања и избор пребивалишта није било нужно у демократском друштву.

“Многобројни су разлози да нека особа буде привремено одсутна из свог дома, па и више тједана или мјесеци, а да тиме не престане њезина намјера да на одређеном мјесту трајно живи. Такве су ситуације дуља путовања, привремени рад у другом мјесту или држави, дуље лијечење, образовање и слично и на темељу таквих ситуација тешко се може закључити о престанку трајног настањења односно пребивалишта неке особе на некој адреси.

Када би такве ситуације доводиле до одјаве пребивалишта по службеној дужности или обвезе грађана да сваку такву ситуацију пријављују полицији како би избјегли такву одјаву, тада би то представљало значајно ограничење слободе кретања. С обзиром на важност пребивалишта у хрватском праву за остварење многих права, то би могло довести и до велике правне сигурности”, закључили су суци Уставног суда.

Преузето са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар