Уз преносни рачунар до лакшег школовања многобројне деце

Поводом божићних празника Академско удружење српске омладине „Јосиф Руњанин“ дан уочи Бадњака обрадовало је породицу Јурковић из Угљеша у Барањи која броји шеснаесторо деце и деветоро унучади.

Богатство се не мери увек новцем и материјалним стањем. Пример за то је и породица Јурковић из села Угљеш у Барањи. Отац Петар и мајка Радмила имају шеснаесторо деце од 11 до 36 година. Када се на то додају зетови, снаје и деветоро унучади, ни сами не знају колико је наследника прошло кроз овај дом. Тренутно у породици живи деветоро чланова домаћинства. Пуна кућа и многобројни наследници, ову породицу чини једном од најбогатијих у Хрватској.

Ипак, уз оволики број чланова, долазе и велики финансијски трошкови, а школовање представља један од највећих издатака. Као што је већ познато, од појаве пандемије коронавируса и увођења наставе од куће, ученици прате наставу преко својих рачунара путем интернета. Проблем о којем мало људи размишља јесте питање да ли уопште сви ученици имају рачунаре и интернет везу.

Нажалост, овај проблем мучио је Јурковиће. Школарци нису могли адекватно пратити наставу преко интернета јер су имали само таблет-уређаје који нису функционални као рачунари. Додатни проблем био је и недостатак интернета па деца морају да иду код сестара које су удане у комшилуку како би се спојили на интернет и писали домаће задатке.

Предлог о поклону усвојен на скупштини удружења

Средином новембра у Кнежевим Виноградима одржана је скупштина Академског удружења српске омладине „Јосиф Руњанин“ које делује на подручју Осјечко-барањске и Вуковарско-сремске жупаније. Чланица удружења Марина Стојновић предложила је да за Божић некога обрадују.

– Предложила сам да обрадујемо једну породицу са подручја деловања удружења и да им однесемо поклоне за Божић. Скупштина је усвојила предлог, а након кратког разматрања неколико породица, донели смо одлуку да то буде баш ова. Иако на нашем подручју има још неколико породица које се налазе у тешком материјалном стању, одлучили смо се баш за Јурковиће јер они обогаћују нашу заједницу – објашњава Марина.

Удружење је изабрало ово домаћинство након што су чланови одгледали ТВ прилог о њима који је емитован у емисији „Квадратура круга“ Бранка Станковића. Познати новинар био је гост породице и детаљно приказао њихов дом.

У договору са Петром Јурковићем, чланови „Јосифа Руњанина“ одлучили су да ништа не спомињу остатку породице и започели су са донацијом новаца за куповину преносног рачунара и додатне информатичке опреме која ће помоћи у школовању. Многи чланови и пријатељи удружења донирали су новац како би се ова акција и остварила.

– Изненадила ме је динамика скупљања донација. Иако смо у главама зацртали цифру од 3.500 до 4.000 куна, тај број смо пробили већ након три дана од почетка акције. До закључка донирања скупили смо довољно новца да породици обезбедимо и пакетиће којима су се највише обрадовала деца – прича председник Академског удружења српске омладине „Јосиф Руњанин“ Душан Велимировић.

Лаптоп намењен за школу, али и за забаву

Јурковићи су били одушевљени поклонима, а најмлађи син Драган одмах се прихватио рачунара, који је пре употребе морао да буде постављен за рад. Упалио је своје омиљене игре, уз симпатичне опаске браће да не игра превише игрица јер је лаптоп намењен за школу.

Неколико чланова удружења који су посетили породицу Јурковић дочекали су прво Петар, Радмила и Драган, а касније је кућа почела полако да се пуни јер се остатак породице враћао са посла и праксе, па је дневна соба постала претесна, на шта су се Јурковићи и навикли. Отац Перо причао је породичне анегдоте, од његовог живота у Јакшићу у западној Славонији па до пресељења у Јагодњак и најзад у Угљеш. Како каже, до сада им нико није помогао, а живе у кући која није потпуно њихова. Петар се бави пољопривредом, неки су се већ одселили, чак и у Немачку, док неколико младића и девојака из породице ради на мору за време сезоне.

– Било је фасцинантно проматрати како Јурковићи једни за другима улазе у собу, поготово мени који сам син јединац. На крају смо имали прилику да упознамо и најмлађег члана породице, деветомесечног унука Марка. Иако је навикао на пуну кућу, збунила га је посета непознатих људи, али су га, наравно, смирили цртани филмови са Јутјуба. На тај начин смо открили ко ће бити један од корисника овог лаптопа. Бирали смо рачунар који ће служити и за школу, али и за забаву јер смо сви били мали и уживали у игрању видеоигара – каже Душан који је захвалио свима који су помогли да се лаптоп нађе у правим рукама.

За сада остаје само да се нађе начин како да породица дође до интернета јер је то још један скуп намет, али уз рад на мрежи, деци ће увелико бити олакшано школовање.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар