Како изгледа Петриња двије седмице након земљотреса?

Двије седмице након разорног земљотреса у централној Хрватској пријављена је штета на више од 37.000 објеката.

Прегледана их је готово половина, а неупотребљивим је проглашено 2.200, што значи да је најмање толико породица остало без крова над главом и без правог привременог смјештаја.

У Прекопи крај Петриње више не живе у кућама, већ у привременом смјештају.

– Добили смо ту кућицу, имамо ту нешто основно. Ту можемо да се окупамо. Стално подрхавата, сваки дан, сваку ноћ, чује се, осјети се – кажу мјештани Прекопе.

Matija Habljak/ PIXSELL

Контејнери и кућице им значе, помоћ кажу стиже од волонтера, али не и од државе, пренијела је загребачка Н1 телевизија.

– Све те донације и помоћи што су долазиле, дошле су од добрих људи великог срца. И хвала им на томе. Али од државе не, нико од државе се није усудио да нас обиђе и дође да пита, шта је, како је – навели су.

Петрињу многи називају градом духова.

Matija Habljak / PIXSELL

На улицама је све мање људи, а све више снијега. Тек неколико службених особа, а због неповољних временских прилика за радове, готово 500 ватрогасаца послато је кући, док преосталих 350 раде што могу.

– Ради се на санирању кровова, оно што је нужно и што ватрогасци могу. Нису кровопокривачи, али раде што могу, да не угрози људе, затварамо најлоном да киша не пада у кућу и то је оно што сад радимо – каже шеф ватрогасаца Петриње Мијо Брлечић.

Matija Habljak / PIXSELL

Знакове живота у граду дају тек ријетки отворени објекти – 60 радњи у Петрињи трајно је уништено.

Раде пекаре, киоск, апотека.

Воду по препоруци морају да прокувавају, а хране имају довољно.

Иначе, храну су до данас кували кувари волонтери, а потом ту обавезу преузима једна државна фирма.

Matija Habljak / PIXSELL

Након земљотреса, први пут у 76 година постојања Радија Петриња, четири дана програм није емитован, али су захваљујући донацији запослени добили контејнер и наставили да раде.

– Та четири дана тишине, мислим да ћу заувеијк памтити. Када смо кренули с нашим емитовањем програма, чим смо пустили прву пјесму, то су опет кренули позиви поруке подршке, честитали су нам што смо опет заједно с њима. У оваквим ситуацијама локални медији су јако битни – каже за Н1 Марио Гршић с Радија Петриња.

Прузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар