Уз регионални пут Братунац – Поточари постављене фотографије убијених српских цивила и војника

Уз магистрални пут Братунац-Поточари – Сребреница данас су постављене фотографије 3.267 српских цивила и војника из средњег Подриња убијених и погинулих у протеклом рату . Да се никад не забораве – уз регионални пут Братунац – Поточари постављене фотографије 3.267 убијених српских цивила и војника из средњег Подриња.

Фотографије су поставили потомци настрадалих и представници Удружења породица погинулих. Кажу – ово је начин да неко из међународне заједнице који буде пролазио овим путем види и чује његов вапај.

На фотографијама се налазе мајка, отац и брат Бране Вучетића, које су звјерски у Бјеловцу у децембру 1992. године убили припадници 28. дивизије тзв. Армије БиХ из Сребренице.

– Они су дали животе за Републику Српску, а ако нема њих нема Републике Српске – рекао је Вучетић.

Потомци жртава и грађани Братунца имају јасну поруку.

– Нека виде амбасадори кад буду пролазили, да смо и ми убијани – навео је Ђорђе Петровић.

Начелник општине Срђан Ранкић каже да су фотографије поставили чланови породица погинулих уз његову сагласност и с циљем да се укаже да су на овом подручју страдали и Срби и да су над њима почињени многи злочини за које нико није одговарао.

– Прошло је 30 година а нико није одговарао за 3.267 убијених Срба од којих је скоро половина било цивила који су убијени у својим кућама и двориштима. На овај начин желимо да укажемо да за убијене Србе нема земаљске правде – каже Ранкић.

Подршку је дала је и Борачка организација општине Братунац. Кажу да је ово једини начин да отворе очи онима који су деценијама игнорисали српско страдање на овом подручју.

Фотографије су првобитно биле постављене уз улицу на путу Братунац-Поточари. Међутим због опште безбједности постигнут је договор да се слике са постољима помјере на ограде поред пута приватних посједа.

Преузето са: РТРС

 

 

Нема коментара

Напишите коментар