Васкрс прослављен широм Далмације

Највећи хришћански празник Васкрсење Христово свечано је прослављен широм епархије далматинске у свим црквеним општинама и манастирима.

На Васкрс Његово Преосвештенство Епископ далматински Никодим служио је Васкршње јутрење и свету литургију у манастиру Крки. У Книну су подељене васкршње погачице и јаја, у Врлици Чувари Христовог гроба наставили традицију, у Мокром Полју традиционално котрљање васкршњим јајима.

Празник Васкрсења Господа Исуса Христа молитвено и саборно прослављен је под сводовима свих православних храмова широм епархије Далматинске. Припреми за долазак најрадоснијег Празника претходио је вишенедељни пост, али и дан који се у хришћанском свету сматра најтужнијим и најтрагичнијим даном у години – Велики петак. Током Великог петка у православним домовима симболично су фарбана црвена васкршња јаја, док су у храмовима у вечерњим сатима читана статија уз изношење плаштанице, платна које симболизује страдалог Христа.

Дан уочи празника Васкрсења, на Велику Суботу, у граду Книну је другу годину заредом организована подела васкршњих погачица и јаја. Васкрс је празник живота, празник наде и радости, празник који нам улива непоколебљиву веру и наду да ће и ови крајеви једнога дана поново васкрснути, да ће нас бити више и да ћемо заједнички живот градити у миру који нам је свима неопходан, а то све можемо само својим примером и љубављу коју одавде шаљемо – поручено је из Книна.

– Сви ми из Шибенско-книнске жупаније, града Книна али и околних градова и села, испред свих српских организација, желимо да пошаљемо једну заједничку поруку са овога места, а то је да ми овде живимо, да нас има, да настојимо очувати наше обичаје и настављамо традицију православних Срба са ових простора. Свима првенствено желимо добро здравље и мир, истрајност у намери да опстанемо и останемо овде и снагу да заједно пребродимо све недаће које делимо и са својим сународницима, али и са својим комшијама. Поводом празника Васкрсења припремили смо васкршње погачице и црвена јаја, како то и доликује, а позив да заједно славимо упућен је свима – поручила је из Книна потпредседница Владе Републике Хрватске Ања Шимпрага.

Честитку свима поводом најрадоснијег хришћанског празника упутио је и заменик жупана Шибенско-книнске жупаније из редова српске заједнице Огњен Вукмировић.

– У име наше жупаније као суорганизатора овог скупа, али и Већа српске националне мањине, желим свим верницима православне вероисповести да честитам Васкрс, да га проведу у миру, радости и весељу. Уједно желимо да се и на овај начин свима пренесе порука да нас овде има, да не смемо бити заборављени, и да поручим нашим сународницима  широм света да не заборављају ове крајеве из којих су потекли – рекао је, између осталог, Вукмировић.

Размењујући честитке и упућујући васкршње поруке свима који су тај дан дошли у Книн из свих крајева, начелник општине Бискупија Милан Ђурђевић поручио је да увек и на сваком месту чувају своје обичаје, да негују традицију својих предака и буду поносни што носе ген православног народа из Далмације.

– Где год да живимо не смемо се плашити да искажемо своју верску и националну припадност, јер наши празници јесу оно најбоље и најлепше што је уткано у суштину нашег бића и народа којем припадамо. Ми смо саставни део овог града у којем смо рођени, у који смо се вратили да живимо, али и овог друштва. Поштујемо туђе, али своје волимо и свог се не одричемо. Нека овај Празник буде најрадоснији свима нама, и нека нас крепи и охрабри кроз сва будућа искушења – рекао је Ђурђевић.

На Васкрс епископ далматински Никодим служио је јутрење и свету литургију у манастиру Крки. На светој литургији прочитана је Васкршња посланица патријарха српског Порфирија и свих архијереја Српске православне цркве у којој је, између осталог, наглашено да је молитва верујућег народа за мир, молитва Цркве за мир, јача од сваког оружја. Током свете литургије велики број верника приступио је причешћу чиме је уједно завршен и седмонедељни васкршњи пост.

Из Батајнице стигло 20 чувара Христовог гроба

Старим стазама предака, ка новообновљеном храму посвећеном преносу моштију Светог Николаја у Врлици, и ове године упутили су се Чувари Христовог гроба, поштоваоци и неговатељи древног обичаја православних Срба овог града у Цетинској крајини. Осим у Врлици, обичај чувања гроба Христовог поштовао се једино у светом граду Јерусалиму. Тачни подаци о самим почецима обичаја нису забележени у историјским изворима, али према усменим предањима обичај постоји најмање 400 година и верује се да је у Врлику пренешен управо из Јерусалима. Момци и девојке из врличких села, обучени у традиционалне и богато украшене народне ношње, додатно су увеличали прославу Васкрса у овом крају.

– Наш обичај оживљавају момци који су и ове године са поносом обукли ношње Чувара које су носили и наши преци. Ове године завршава се иконописање нашег храма, надамо се његовом освећењу, и ово је једна од најважнијих ствари коју смо сви заједно урадили након 2018. године када смо завршили спољашње уређење храма. Наше удружење Чувара је организатор те обнове јер то је, поред настојања да сви заједно на неки начин очувамо духовни живот међу нашим сународницима, нешто што смо сви схватили као нашу обавезу и залог за будућност. Жеља момака да се обуку у ове ношње сваке године је све већа. Сада је ту двадесет момака у улози Чувара, који су само овим поводом стигли из Србије, и трудимо се да све ово буде као некада када су наши преци ходали овим крајевима. Обнова храма је потврда Васкрсења које сви славимо и у које верујемо, полажући наде у то да ће и овај крај поново васкрснути и оживети заједно са својим народом – посебно емотивно поручује председник удружења и овогодишњи харамбаша међу Чуварима Драган Павловић.

Са једнаком радошћу празник Васкрсења у Врлици је дочекао и Александар Милаш, поносни носилац презимена славног епископа далматинског Никодима Милаша. Иако је његов деда одавно отишао из Далмације, а отац му као и он рођен у Србији, жеља га је, каже, од детињства вукла да на Васкрс обуче традиционалну ношњу баш тамо одакле му света лоза ниче.

– Долазак овде је увек посебан. Иако обичај негујемо у Батајници где је, након рата, пренешен из Врлике, долазак на прадедовску земљу има неку другачију, посебну емоцију. Ношњу чувара обукао сам много пута, али је ово пети пут овде у Врлици. Ове године та радост је још наглашенија, јер смо дошли у наш храм који ће ускоро засијати у свом пуном сјају. Сви смо неизмерно срећни што смо, и кроз обнову и кроз овај обичај, овде уткали по један делић себе сећајући се тако и својих предака, али и остављајући нешто у аманет новим генерацијама које овде буду долазиле. Христос је васкрсао, животом победио смрт, а тугу због ружних ствари из прошлости нека победи радост коју сви носимо са собом одавде – поручује Милаш.

Васкршња радост оживела је и уснуло Мокро Поље у општини Ервеник. Традиционално котрљање васкршњих јаја ове је године окупило завидан број Мокрополјаца који су Васкрс дошли прославити у свом крају. Важно је било имати најбрже и најлепше ишарано васкршње јаје, али ни приближно томе колико радост празника поделити са најближима, породицом, пријатељима и комшијама.

Уз одјеке звона која су најавила радосни догађај, поруке љубави и праштања, здравице, песму и богате трпезе, православни Срби у Далмацији обележили су и овај Васкрс, честитајући га свом православном роду најрадоснијим поздравом Христос Васкрсе – Ваистину Васкрсе.

Извор: срби.HR

Нема коментара

Напишите коментар