Велика Попина питомо личко село

ВРАЋАМО СЕ ТРАДИЦИЈИ

Велика Попина је питомо личко село на раскрсници путева Загреб – Бихаћ-Сплит, удаљена свега 40 км од Книна и 65 км од обале Јадрана. Насељена је искључиво српским становништвом, а на основу неких налаза које је у близини села вршио познати археолог др Ђорђе Јанковић, сматра се да је као насеље постојала најмање преко 2000 година. Припада личкој опћини Грачац.

Велика Попина је као и многа околна мјеста до рата живјела од сточарства и пољопривреде, а добар  дио људи био је запослен  у шумарији и на жељезници.

Од посљедњег пописа 2011. број становника јој се смањио за око 40 и сада броји око 30 стално настањених мјештана. Оно што улива трачак свјетлости је податак да има деветеро људи млађих од 30 година, од којих шестеро дјеце.

Ово подручје пружа изврсне услове за развој туризма, али то нажалост опћинске власти нису на вријеме препознале, па нису предузимале потребне кораке за његов развој.

У Великој Попини су страни инвеститори  изградили 17 вјетроелектрана, а само село још није добило јавну расвјету. При томе од мјештана није тражена никаква сагласност за њихову градњу, јер су опћинари на ово подручје гледали као ненасељено. Неке вјетроелектране удаљене су свега 200 метара од првих кућа. Да безобразлук буде  већи, не искључују се ни ноћу, када људи одмарају. У селу недостаје 6 км асфалта, а постојећи водовод је дотрајао и потребна је његова што скорија реконструкција.

Оно што Попињци поред својих редовних послова и са оваквим бројем стално насељених једино могу – брину се о одржавању своје културне баштине.

До сада су урадили обнову Храма Св. Пророка Илије и редовно одржавају сеоско гробље. Свештеник им долази из Грачаца, пошто је парохијски дом запаљен у Олуји и ни до данас није обновљен. Из храма је украдено 17 икона и полијелеј и нико од надлежних није покренуо кривичну пријаву против непознатог починиоца.

Свјесни да најбоље сами могу дефинисати своје интересе, Попињци су формирали удружење грађана ЧУВАРКУЋУ и кренули су малим корацима ка обнови својих традиција и села.

У циљу окупљања људи, расутих по бијелом свијету који овдје традиционално долазе око Илиндана, установили су спортско-културне манифестације:

Личко првенство у бућању – посвећено жртвама последњег рата и Попињско прело – посвећено најпревођенијем српском књижевнику  Бранку Ћопићу, чија је мајка  рођена у Великој Попини.

Срби Личани из цијелога свијета окупљају се сваке године на Попињском прелу, које се одржава 01. августа. Осим Ћопића, Попињци су се ове године пјесмом Бунар и Запитајте своје родитеље  сјетили и недавно преминулог српског пјесника Добрице Ерића.

Уз звуке гусала, тамбурица и двојница СКД „Просвјета“ са Удбине састављено од групе личких цура и дичака дочарало је некадашње личке народне обичаје. Једна од порука прела, дата у рециталу Ђе је бако твоја Лика и Лика за шаку евра, упућена је расејаним личким Србима, који су још за време Југославије отишли у бијели свијет и чији су потомци били на трагу заборављања свога матерњег језика. Сем тога организована је изложба о страдању и обнови храмова СПЦ у Великој и Малој Попини, Брувну, Штикади, Србу, Тишковцу, Зрмањи  и Грачацу.

Овогодишњу манифестацију подржала је и Опћина Грачац са донацијом разгласа. У име Србског народног вијећа, доначелница опћине Рајка Рађеновић издвојила је 17000 евра за обнову дома културе  у Великој Попини, у којем би се уредила и једна просторија за смештај оних Попињаца чије су се куће временом порушиле, па немају код кога доћи и одсести.

Ово Попињско прело још увек тражи свога покровитеља, а искрено се надамо да ћемо успјети одржати и часопис Глас Велике Попине, који излази једном годишње и стиже на све континенте.

 

 

Ђорђе Стојсављевић

 

Подршку акцијама Чуваркуће можете пружити преко њиховог жиро рачуна:

 

Удружење грађана

Еко ЧУВАРКУЋА

Велика Попина 90

23442 Отрић Р Хрватска

 

IBAN: HR6523400091110794850
SWIFT CODE: PBZGHR2X

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар