Ветерани Лике, након годину дана, поново гости ФК Динамо из Будисаве

 

СЈАЈНА ИГРА И ДРУЖЕЊЕ

У реванш мечу, репрезентативци Лике, пружили су много јачи отпор домаћинима него лани и након изједначеног првог полувремена, због недостатка снаге и уиграности остали су у дефициту за један гол. Коначан резултат 6:5 (3:3) говори да је сусрет до краја меча био неизвјестан и да је селектор проф. Милан Трнинић извршио добар избор играча који су на прави начин репрезентовали фудбал који се некада играо широм српске Лике.

Лијепо вријеме и добар терен погодовали су да обе екипе пруже максимум, да се виде сјајни потези фудбалских мајстора са једне и друге стране, прелијепе акције, добре одбране голмана и на крају, предивни голови. Задовољство за очи и душу.

 

ОБЕЋАНО ИСПУЊЕНО


Када су иницијатори ових сусрета, непосредно након прошлогодишњег сусрета Милош Игњатић, потпредсједник секције ветерана Динама, и Милан Трнинић играч и селектор Лике, у својим говорима, на крају тадашњег дружења најавили да ће сусрет ових екипа постати традиција, било је и оних који су то примили са одређеном резервом. Међутим, тачно након годину дана на терен су истрчали играчи обе екипе жељни фудбала, након ове ситуације са корона вирусом, како би показали шта знају и умију. А показали су много тога.

Није прошло ни неколико минута утакмице, када су домаћини уиграном комбинацијом избацили пред противнички гол Милоша Митрића, који је рутински, поред истрчалог голмана гостију, погодио супротну стативу од које се лопта одбила у гол. Након оравдано досуђеног једанаестерца који је скривио Кљајић, домаћини су били у прилици да удвоструче вођство. На њихову жалост нису били прецизни с бијеле тачке, а у фудбалу се такве ствари кажњавају. Учинио је то Саво Дамјановић лијепим голом, а онда се до краја полувремена водила рововска борба.

Двије лијепе акције домаћина, успјешно је реализовао Ћулум, а да би се на полувријеме отишло нерјешеним резултатом, „кривци“ су Дако Дамјановић, који се током читавог полувремена истицао добром игром и Раде Кораћ, натрчавши на одбијену лопту спроводећи је у мрежу. У наставку утакмице, опет домаћини воде головима Мишкића и Милоша Митрића. Један од најбољих актера меча, репрезентативац Лике, иначе играч шампионске генерације Партизана 1996/97. Драган Стојисављевић, у којој су између осталих играли Ћирић, Краљ, Крстајић, а коју је предводио садашњи селектор Србије Љубиша Тумбаковић, из соло акције смањио је резултат на 5:4.

 

НЕИЗВЈЕСНО ДО КРАЈА


До краја меча постигнута су још два гола. Ћулум је утакмицу завршио са постигнутим хет триком убацивши лопту готово са гол линије, док је посљедњи гол Лике била фудбалска посластица. Најстарији играч и капитен Лике, некадашњи играч Устаника из Срба, Жељко Бурсаћ, прошао је по лијевој страни, центрирао десном ногом, а сада већ по традицији, Душан Ћук, играч Грачаца, смјестио је иза леђа голмана Моравца. Да је пао још неки гол на било којој страни не би било незаслужено, а и са свим оним што смо видјели на терену можемо бити задовољни, једнако као и суђењем у првом полувремену Милутина, а у другом Милоша Игњатића, обојица из Будисаве.

По завршетку утакмице, како то обичаји на оваквим сусретима налажу, сви учеснци ове утакмице, отишли су на заједничку вечеру, односно на популарно „треће полувријеме“.

Текст и фотографије: Жељко Ђекић

This is box title

САСТАВИ И СТРИЈЕЛЦИ


ДИНАМО ЛИКА 6-5

Стријелци: Ћулум(3), Милош Митрић (2) и Мишкић за Динамо, а С. Дамјановић, Д. Дамјановић, Стојисављевић, Кораћ Р. и Ћук за репрезентацију Лике.

Динамо: Моравац, Малеш, Пиљак, Мишкић, Митрић Милош, Учур, Угарковић, Миловац, Стојић, Јефтић и Ћулум (још су играли Митрић Милан, Вукашиновић, Плавшић и Миличић)

Лика: Ђекић, Кљајић, Орлић, Д. Кораћ, Трнинић, Ћук, Завишић, Д. Дамјановић, Бурсаћ, Стојисављевић и Босић (још су играли Будиша, С. Дамјановић, Р. Кораћ, Марчетић и Совиљ).

Судије: Милутин Игњатић и Милош Игњатић (Будисава)

 

This is box title

РИЈЕЧИ ДОМАЋИНА


МИЛОШ ИГЊАТИЋ: ОВДЈЕ МОЖЕТЕ ДА УГОСТИТЕ БИЛО КОГА

На почетку заједничког дружења, присутнима су се обратили домаћини Милош Игњатић и предсједник МЗ Будисава Немања Јанковић.

Милош Игњатић себе је, у шаљивом тону, представио као другог потпредсједника Владе, појашњавајући да Влада Суботић, предсједник ветерана Динама, тренутно ради у иностранству. Поздравио је представнике и играче једне и друге екипе, захвалио им се на учешћу на овој утакмици, рекавши да је била чврста и борбена, али и изузетно квалитетна. Игњатић је позвао репрезентативце Лике, да на њиховом терену, када год буду жељели могу угостити било кога, а домаћини ће им бити логистичка и свака друга подршка.

НЕМАЊА ЈАНКОВИЋ: ШТА ГОД ТРЕБА ТУ СМО

У сличном тону говорио је и предсједник МЗ Будисава Немања Јанковић, нагласивши да не жели да држи велике говоре, да се захваљује свим присутнима, да му је драго што се то дешава у Будисави и да се нада да ће оваквих скупова сигурно овдје бити још. То је знак да Будисава живи, а да у потпуности подржава Милоша Игњатића, везано за његове ријечи око домаћинства Лике у Будисави.

 

This is box title

ЗАХВАЛНОСТ „ЛИКЕ“


Домаћинима су се, на свему пруженом, захвалили Милан Трнинић селектор и Жељко Дробац, „технико“ Лике.

МИЛАН ТРНИНИЋ: НАСТАВИЋЕМО СА ОВАКВИМ СУСРЕТИМА

Трнинић је истакао да се нада да ће ова сарадња бити настављена и да ово дружење протекне у исто тако лијепој атмосфери уз евоцирање успомена, како с фудбалског терена тако и из живота. Напоменуо је да се захваљује свим репрезентативцима Лике на одазиву, да ће се овакве акције, ако то друге околности буду дозвољавале, сигурно наставити и да ће репрезентација Лике управо овдје, заједно са људима из Будисаве, бити домаћин оваквом сличном сусрету.

ЖЕЉКО ДРОБАЦ: ОВАКВИ СУСРЕТИ НАМ МНОГО ЗНАЧЕ

Технички руководилац Жељко Дробац, у свом препознатљивом маниру, рекао је да није случајно дошао у Будисаву. Нагласио је да му је примарни задатак да изврши „скаутинг“ играча, а у његовој биљежници записана су имена, како је рекао, Душка Кораћа, некадашњег играча Крбаве са Удбине, затим бившег капитена Партизана из Коренице Милорада Орлића (Ћекоте) и још неких, али им није рекао имена„да се не уобразе“. Затим је у озбиљном тону још једном захвалио домаћинима завршавајући свој говор ријечима: „Вјерујте, нисте ни свјесни колико нам ово значи“.

 

This is box title

БУДИСАВА И ДИНАМО


„Село Будисава је основано давне 1884. године и његови први становници били су Мађари. Након многих миграција у 20. вијеку, прије свега, након двије колонизације, велики број људи дошао је у Будисаву из околине Прњавора и са подручја Јања (Република Српска)“, рекао је, за Српско коло, Милош Игњатић, тако да их, по његовим ријечима, има по 1/3 од набројаних. По посљедњем попису из 2011. године, Будисава је бројала 3.656 становника. Поред Мађара и Срба овдје живи још 14 народности што предствља велико богатство овог насеља.

„ФК „Динамо“ основан је 1946. године и највећи успјех забиљежио је играјући у подручној лиги, а тренутно игра у градској лиги Новог Сада. Ветеранска секција је изузетно активна и сваке недјеље игра пријатељске утакмице. Динамо је изњедрио много добрих фудбалера, између осталих Славка Личинара, другог стријелца у историји ФК „Војводина“ Нови Сад, Младена Тубака који је играо за Искру из Бугојна и Недељка Игњатића, играча Оријента из Ријеке и Истре из Пуле. Тројица ветерана са управо одигране утакмице Стојић, Угарковић и Митрић били су стандардни играчи у Војвођанској лиги“, истакао је, за Српско коло, Милош Игњатић.

 

Коментари
  • Izuzetno lepa i tačna reportaža, pravi ukras sportskog susreta, sada već možemo reći tradicionalno, dobrih prijatelja. Naša Budisava i FK Dinamo su imali priliku da ugoste, pored klubova iz uže Srbije i Vojvodine, takođe i FK Dinaru iz Knina, FK Gračanicu sa Kosmeta, par prijateljskih ekipa iz Mađarske… Posebno veteranska sekcija gaji tu tradiciju i nadamo se da će, uz pomoć braće iz Like, trajati što duže. Tehniko Drobac je već izneo neke predloge u tom smislu i očekujemo da se, uz zajedničko angažovanje naše dve ekipe, ideja ubrzo i realizuje. Sportski pozdrav

    среда, 08. јул 2020.

Напишите коментар