Атлетичар са Кордуна Никола Лукач и даље на трону

Никола Лукач ветеран атлетичар из Топуског више не броји медаље, оно што је сигурно је да их има преко хиљаду, а све је почело 1963. године у Економској школи у Карловцу када је освојио прво мјесто.

– Тада сам умјесто медаље добио чоколаду. Нисам очекивао ту побједу. Припремао сам се тако што сам из свог села Славског Поља трчао на жељезничку станицу у Вргинмост, како бих стигао на влак за Карловац, сваки дан три километра. И тако сам стекао кондицију.

Тај успјех се даље наставио, био је првак средњих школа у кросу у Карловцу. Такође се школовао у Загребу, у Жељезничкој школи, гдје је био првак свих жељезничких школа у бившој СФРЈ, тада је добио и своју прву медаљу у трци на 1000 метара.

Такмичио се све до 1970. године када је основао породицу. Ипак љубав према трчању је остала, па се вратио такмичењима 1983. године.

– Тада сам, 1983. након два мјесеца припреме трчао свој први маратон, а најдужи који сам трчао је Загреб – Чазма 62 километра.То сам једном трчао и рекао никада више.

Сада трчи само краће трке до 5 километара, најуспјешнији је на 400 и 800 метара.

– У ветеранима нема ко ме може побиједити на 400 и 800 метара.

Има преко 1000 медаља и пехара. Трчао је и у Берлину, Риму, Аустрији, Румунији, Србији… Захваљујући спорту у многим градовима има пријатеље, не само у Хрватској већ и у Републици Српској, Федерацији БиХ, Србији, Словенији.

– То трчање ме држи у животу. Због ових ратних турбулетних година сам добио шећер, али ме је трчање спасило, и захваљујући спорту сам данас жив.

У Београду је 7. и 8. марта одржано Првенство Балкана у дворани, у атлетици за ветеране на којем је Лукач у категорији од 75 до 80 година освојио 4 медаље – у трци на 60 метара освојио друго мјесто, у трци на 200 метара треће мјесто , у трци на 400 метара прво мјесто и у трци на 800 метара друго мјесто.

На првенству Балкана 2019. године у Букурешту освојио је златне медаље на 100 и 200 метара и сребрне медаље на 400 и 800 метара.

у Хрватској у Новом Мјесту је ове године у фебруару освојио прво мјесто на 60 и 200 метара, а друго мјесто у скоку у даљ.

У дворани у Загребу, 29.2.2020. на Међународном првенству за ветеране освојио у својој категорији на 60 и 400 метара прво мјесто и златне медаље.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Коментари
  • S osobnim uživanjem i interesovanjem čitao sam Vaš članak. O životu čovjeka koji za sebe želi običan život, skroman ali ispunjen radošću življenja. Koji je toliko toga uradio, mnogo doživio u dugom nizu svojih radnih godina pa može da mnogo značajnog i interesantnog ispriča. Nastavi sa pisanjem svoje biografije. Ona će biti divan završetak tvoga djela. Mnogo srdačnih pozdrava poštovanoj novinarki Srpskog kola Dragani Bokun na preljepom članku. Mom dragom drugu Nikoli, kao i njegovoj porodici uz tople želje za dobro zdravlje. Do viđenja dragi prijatelju.

    четвртак, 09. јул 2020.

Напишите коментар