Одржан традиционални једнодневни турнир у селу Пољани на Кордуну

У селу Пољани на Кордуну, давне 1974. године основан је једнодневни турнир у малом фудбалу, који се сваке године одржавао 4. јула за Дан борца. Да то буде један од најјачих турнира у том дијелу Кордуна, и да се омасови један од заслужнијих је Милан Рокнић Роко, и Омладинска организација. Турнир је посљедњи пут одигран 1995. године када се надметало 8 екипа.

Милан Рокнић Роко се настанио у Батајници, али је ипак одлучио да прошле године поново организују турнир, овог пута у организацији Мјесне заједнице Пољани. Дан је остао исти, али повод више није Дан борца, већ Дан Мјесне заједнице.

– Турнир је био изузетно значајан за Пољане, и да није било тих спортских сусрета, не би се ни знало за наше село, које је бројало 52 куће – рекао нам је Милан Рокнић Роко и додао да му је тада у организацији помагала Омладинска организација.

Турнир би сваке године почињао полагањем вијенаца на спомен-плочи на школи у 9 часова, јер се тај дан обиљежавао Дан борца. Вијенац би положио предсједник Мјесне заједнице.

Стоје: Милан Рокнић, Лукас Штимац, Милан Бакић, Миле Ркман, Иван Ракарић, Себастијан Ликаревић
чуче: Нермин Нешиновић, Бранимир Сијерић, Здравко Ражанковић, Мики Бакић, Маринко Кристић Маркез, Велибор Ракарић, Мирко Бакић

 

 

Ове године најбоља је била екипа из Топуског Пониквари.

Стоје: Мики Бакић, Милан Бакић, Миле Ркман, Предраг Кнежевић, Невен Басара, Душко Вујић, Бранимир Сијерић, Лукас Штимац, чуче: Милан Рокнић, Иван Мутић, Љубомир Мађарчић, Марко Кнежевић

 

Друго мјесто је отишло у Војнић клубу Петрова гора.

Стоје: Бранимир Сијерић, Лукас Штимац, Миле Ркман, Милан Бакић, Јово Лалић, чуче: Иван Мутић, Мики Бакић, Мирко Бакић и Милан Рокнић Роко

Домаћини, МЗ Пољани су били трећи.

Најбољи играч из екипе Пониквари Маринко Кристић Маркез.

Мјесна заједница на челу са предсједником Марком Чичом издваја средства за овај турнир који је добила од Општине Топуско. Пехаре за побједничку екипу и најбољег играча обезбиједила је кордунашица, тренутно настањена у Аустрији Сњежана Гргић, дјевојачко Рокнић, мајице је обезбиједио Јово Лалић.

– Турнир је био јак, све су то млади момци, добри играчи. Од оснивања турнира награде су увијек биле мајице, пехар и печено прасе, па је тако једном приликом када су Перјани побиједили Пољанчане, вратили празан ражањ тако шту су га забили на центар игралишта и ту оставили – рекао је Рокнић.

Пољани су за вријеме турнира били мјесто великог окупљања љубитеља спорта, Рокнић као спортски радник и некадашњи савезни судија успијевао је да окупи велики број екипа.

– Долазиле су нам многе екипе, Кордуна, Баније и из БиХ. Увијек би биле и по двије екипе представника војске. Али и ми смо се одазивали позивима и одлазили њима у госте. Данима послије турнира би се препричавале анегдоте са турнира, и дружења које би трајало до дубоко у ноћ.

Екипе које су учествовале на турниру од оснивања до данашњег дана:

Пољани, Пољани (старија екипа), Перна стара, Перна – Крћалћева, Пецка – Улемек, Воркапићи (Ђуро Воркапић), Катиновац,  Велика Врановина, Пониквари, Топуско Младост, Топуско Романтичари, Мала Врановина,  Гређани, Доњи Гређани, Хрватско Село, Чемерница Доња и Горња, Блатуша, Вргинмост, Цреварска Страна, Славско Поље, војска из Јаске, Карловца или Петриње, Хидролектра Загребе, Мајске Пољане из Глине, Чремушница, Пољане (Подзвизд )– Велика Кладуша, Слуњ, Подгорје, Градина из Босанске Бојне.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: приватна архива

 

Нема коментара

Напишите коментар