Вeтерани НК „Велебит“ из Бенковца одиграли пријатељску утакмицу са ветеранима ФК „Црвенка“ из Београда

НЕИЗВЈЕСНО ДО ПОСЉЕДЊЕГ ТРЕНУТКА


Вeтерани НК „Велебит“ из Бенковца одиграли су 6. октобра пријатељску утакмицу са својим вршњацима из ФК „Црвенка“, насеља у близини Београда. Ветерани ова два клуба, чија је заједничка повезница др Стеван Вукша, некадашњи љекар клуба из Бенковца, a данас ФК „ Црвенка“, одиграли су овај сусрет неријешено 4-4. Није много требало др Вукши да окупи своје некадашње играче, нажалост, због радног дана многи се нису могли одазвати, како би са ветеранима Црвенке, предвођеним младим и амбициозним предсједником Гораном Ристићем, одиграли овај меч. Након тога, у трећем полувремену, у лијепо сређеним клупским просторијама недалеко од терена, настављено је дружење. Утакмици су присуствовали и некадашњи најуспјешнији тренер овог клуба професор Слободан Гњидић, један од најистакнутијих фудбалера са тог подручја Драган Лацмановић, некадашњи репрезентативац и фудбалер многих клубова, између осталих и Црвене звезде, спортски радници Миле Совиљ и Марко Стегњаја, те фудбалске судије Тоде Шљивар и Давор Миљевић. Почетни ударац извео је Миодраг Линта, предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије.

Велебит је основан у јесен давне 1925. године, такмичио се у републичком рангу од 1979. године, а само послије неколико година био и на корак пред улазак у Другу савезну лигу.

 

ЖЕЉОМ И БОРБОМ ДО ЗАЦРТАНОГ ЦИЉА


„Велебит је био више од клуба. Био је то покрет у којем су навијачи, играчи , управа и стручни штаб били једно. Борба за свој клуб, борба за сваки гол, за сваки бод. Увијек само борба. Тада, кад смо били сви заједно , Велебит је био најјачи“, ријечи су Слободана Гњидића, дугогодишњег тренера овог клуба и поред здравствених проблема, увијек присутног на оваквим сусретима.

Управо је такав Велебит био и против Црвенке, борбен, понекад и преко граница дозвољеног правилима фудбалске игре и жељан доброг резултата. Ветерани Црвенке, озбиљно су ушли у овај меч и први дио завршили вођством од 4-1 у своју корист. Није ни чудо, дуго играју заједно, такмиче се у ветеранској лиги Београда.

У другом полувремену Велебит креће на све или ништа и стиже до часног ремија 4-4. Мада је утакмица имала пријатељски карактер, сијевало је на све стране, распламсала се борба за сваку лопту, а стартови су били све жешћи. Ипак, на крају спортски стисак руке и заједнички одлазак на треће полувријеме гдје су страсти са терена у потпуности потиснуте у други план.

То нам је потврдио и Горан Ристић (38) од ког смо сазнали да је прије 10 година прихватио дужност предсједника клуба у својој 28 години и окружен добрим сарадницима успио да, како је рекао за Српско коло, испуни 12 , од 13 тада зацртаних задатака. Једино није урађен помоћни терен. Сређене су свлачионице, терен, трибине, клупске просторије, а највише је задовољан радом омладинске школе која окупља 200 дјечака, старијег и млађег узраста. Први тим је ове године ушао у виши ранг и сада се такмичи у петој лиги ФСС. Ветерани имају редовне утакмице и по његовим ријечима, али и ономе што смо видјели, све функционише онако како и треба. Каже да са др Вукшом већ дуго година има сјајан однос и да му је драго што је данас одигран овај меч, али није пропустио да истакне да су гости били мало више груби у својим стартовима, а ово је по њему била само једна пријатељска утакмица. Ристић је, у име домаћина, поздравио све присутне у нади да ће оваквих сусрета Велебита на њиховом терену још бити, а они ће им свим својим капацитетима стајати на располагању.

 

НА ПОТЕЗУ ВЕТЕРАНИ КРАЈИНЕ


Др Вукша, који је у Велебиту осим љекарске у једном временском периоду обављао и дужност предсједника клуба, још једном се захвалио домаћинима на гостопримству, јер ветерани Велебита се овдје осјећају као у својој кући. Ту су обиљежили и 90 година постојања, прије три љета, када су у пријатељском мечу побједили своје највеће ривале Динару из Книна резултатом 2-0. Вукша се захвалио и свим играчима Велебита који су дошли на овај меч, као и онима спреченима из разних разлога да дођу, али су оправдали свој изостанак. На крају се захвалио и свим гостима и нови сусрет ветерана Велебита заказао већ за почетак новембра.

Народни посланик Миодраг Линта, у свом обраћању, посебно се захвалио руководству и играчима ФК „Црвенка“ што указују пуно разумијевање и спремност да изађу у сусрет ветеранима ФК „Велебит“ и другим клубовима да могу да користе њихов терен, да се друже и тиме одржавају традицију крајишког фудбала.

„Поздрављам и моје земљаке из Бенковца и других крајева који су вечерас овдје, драго ми је да се дружите, да не заборављате своје коријене, своју традицију, да осмишљавамо нове акције. Данас сам од Драгана Лацмановића чуо једну сјајну идеју да у наредном периоду организујемо сусрет репрезентације Крајине, са ветеранима Звезде или Партизана, или репрезентацијом Београда или Србије. Треба да радимо на томе, а мени ће бити драго да фудбалере примим у Дому Народне скупштнине Србије, да разговарамо о томе и да ту идеју реализујемо у пракси“, рекао је Миодраг Линта, још једном се захваливши др Вукши, пожеливши му да буде активан бар још наредних 20 година.

Све присутне поздравио је и Драган Лацмановић. Посебно се захвалио народном посланику Миодрагу Линти што је дошао на ову утакмицу рекавши да очекује да ће Линта помоћи,у границама својих могућности, не само Велебиту, већ и свим другим крајишким клубовима.

На крају чула се ту и прича из неких давнијих дана, крајишка пјесма, али и видио један лијеп гест. Миле Совиљ уручио је пригодан поклон Мери Вукши, кћерки Стевана Вукше, јединој припадници женског пола на овом дружењу, која је осим љубави према медицини (Мери је доктор специјалиста медицинских наука), од оца наслиједила и љубав према фудбалу.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

САСТАВИ И СТРИЈЕЛЦИ


ФК „ЦРВЕНКА“ БЕОГРАД НК „ВЕЛЕБИТ 4:2(1:4)

Стријелци Теофиловић, Цветковић, Тишма и Ристић за Црвенку, а Стегњаја, Дуброја, Цупаћ А. и Алавања Б. за Велебит.

ЦРВЕНКА: Плазнић, Стоиљковић, Цупара, Гњатовић, Спремо, Јотић, Теофиловић, Цветковић, Тишма, Милетић и Ристић ( тренер: Лазар Поповић)

ВЕЛЕБИТ: Марунић, Кнез, Гагић, Кресовић, Дуброја, Рњак, С. Цупаћ, А. Цупаћ, Б. Алавања, Стегњајаи Дрча (још су играли Граовац,Лежаја, д. Алавања и А. Граовац)

Судија: Давор Миљевић (Бенковац)

Нема коментара

Напишите коментар