АКТУЕЛНО:

Видео-снимак расвјетљава убиство војника ЈНА 1991. године у Словенији

Тужилаштво Србије за ратне злочине води истрагу убиства тројице војника ЈНА у мјесту Шкофије у Словенији јуна 1991. године, а дошло је до видео-снимака на којима се види масакр војника, пише београдска „Политика“.

Лист наводи да се на том снимку могу препознати и актери злочина, четворица припадника словеначке милиције који су пуцали, као и сви детаљи битни за расвјетљавање догађаја од којег је протекло више од 30 година, а до сада нико није одговарао.

„Политика“ сазнаје да су словеначким властима познати идентитети починилаца, али је мало вјероватно да ће ишта учинити да допринесу расвјетљавању овог злочина.

Остаје да се види шта ће бити кораци српског тужилаштва и да ли ће, као и у предмету „Петровачка цеста“, тражити да се поступак спроведе у одсуству криваца.

Портпарол Тужилаштва Василије Сератлић рекао је да Тужилаштво сматра да је у мјесту Шкофије у Словенији у јуну 1991. године извршен ратни злочин, када су убијени војници ЈНА Бранко Седлар /36/, Османи Неџмедин /20/ и капетан Слободан Пантелић /45/.

Гранични прелаз Шкофије код Копра био је један од оних које је заузела ЈНА, након одлуке савезних власти да спријечи намјеру словеначког руководства да преузме државну имовину, царину и прелазе.

Шкофије је 27. јуна 1991. године запосјела борбена група из састава 13. моторизоване бригаде из Илирске Бистрице, коју је чинило 50 војника и старјешина, али су због онемогућеног допремања трећег дана остали без хране.

С обзиром на закључено примирје, 29. јуна у 8.30 часова, шесторица војника пошла су теренским возилом са граничног прелаза до карауле како би се снабдјели, али и превезли потпуковника кога су претходно заробили и злостављали припадници милиције Словеније.

Ријеч је о пуковнику Исаковићу, којег су словеначки полицајци свукли, полили моторним уљем и ставили у камион хладњачу чија је унутрашњост пресвучена пластиком и возили камион по кривинама и кочили, нанијевши му тако многобројне тешке повреде.

На путу ка караули њих је у центру села зауставила група наоружаних припадника милиције, чији је старјешина прво тражио да предају наоружање и возило, наводећи да би их пустио да се врате, али је јавио радио-уређајем засједи словеначке милиције да на „пицгауер“ ЈНА у повратку отворе ватру, што је и учињено.

Словеначки војници убили су из близине рањене војнике, а затим су тијела изнијели и више пута пуцали у њих, па их вратили у возило како би приказали да су погинули у борби.

Дио ових активности је снимљен камером.

У ратним злочинима у Словенији убијена су 44 припадника ЈНА и цивила на служби у ЈНА, док је 186 рањено.

Многи од њих страдали су ван борбе, а злостављане су и њихове породице у логорима.

Истраживања су показала да је налогодавац злочина био премијер Јанез Јанша, док је предсједник Милан Кучан о томе извјештаван, али ништа није предузео да се починиоци казне.

Преузето са: РТРС

Коментари
  • Sve su to bile paravojne/teroristicke organizacije u tadasnjoj medjunarodno priznatoj Jugoslaviji . To je sve trebalo vojnicki onesposobiti i unistiti , onako kako se to radilo i radi danas u citavom svjetu . Zajedno sa Janezom Jansom vojnim dezerterom i ostalima iz Slovenije koji su bili ukljuceni i izazivanje gradjanskog rata . Tako isto u drugoj po redu Hrvstskoj , koja je u godinama koje su sljedili izvrsila genocid nad kompletnim stanovnistvom srbske nacijonalnosti na citavoj teritoriji Hrvatske .

    среда, 19. април 2023.

Напишите коментар