Вишњић: Британци лажирали извјештаје и о Крстићу

Бранилац генерала Радислава Крстића адвокат Томислав Вишњић изјавио је да за генерала док је био у затвору у Великој Британији проблем нису били само безбједност и напад исламских екстремиста већ што су британске власти све вријеме слале лажиране извјештаје, те је изненађен што је та земља изабрана да у њој казну издржава Радован Караџић.

Вишњић је рекао да је веома изненађен што је Механизам за међународне кривичне судове у Хагу изабрао Велику Британију за земљу у којој ће први предсједник Републике Српске Радован Караџић издржавати казну, посебно имајући у виду искуство са Крстићем.

Вишњић је напоменуо и да су британске власти, послије напада на Крстића у којем замало није убијен, умањивале своју одговорност.

– Сећам се да је судија Патрик Робинсон био веома љут и наложио да Крстића врате у Холандију, не због напада на њега него због тог лажирања. Крстић је у Енглеској све време био дискриминисан и имао непримерен третман. Безбедност му је константно била угрожена, а ускраћена су му и силна права, од шетње до часописа, и односа службеника према њему“, рекао је Вишњић за Вечерње новости.

Генералова кћерка Тамара Крстић истакла је да њен отац сада сигурно не би био жив да је остао у затвору у Великој Британији, гдје га исламски екстремисти прије 11 година замало нису заклали.

Она је навела да су један Албанац и двојица муслиманских екстремиста 7. маја 2010. године ушли у ћелију њеног оца и оборили га на под, исјекли га жилетом стављеним у четкицу за зубе и покушали да закољу.

– Неколико милиметара је недостајало да му пресеку главну артерију на врату. Преживео је јер је за исламистима ушао један Енглез, затвореник и почео да виче, па су одмах дотрчали стражари. Донели су пешкире да зауставе крварење – рекла је Крстићева.

Према њеним ријечима, генерал сада казну издржава у затвору у Пољској гдје ради у библиотеци.

Новости наводе да је Караџић у свом допису Механизму, прије него што је одлука о његовом премјештању у Велику Британију донесена, као аргументе због чега за њега та земља није прихватљива да у њој издржава казну навео да би његово присуство било велико искушење за неке екстремисте.

Он је навео да би једина мјера против те опасности била самица, али да то не би били хумани услови за остатак његовог живота.

Караџић је написао и да је Велика Британија била веома активан учесник у југословенској кризи са значајним ангажманом на страни српских противника, а да су током конфликта у БиХ Британци заузели непријатељски став према Србима и подржавали исламско–фундаменталистичку странку СДА.

Према његовим наводима, Влада Британије има све доказе о одговорностима за догађаје у БиХ, али је показала веома слаб интерес да се истина установи. „Доћи ће вријеме када ће свима бити познато и када ће се земље које су учествовале у овом неправедном подухвату стидјети што не желим Великој Британији“, написао је Караџић у допису Механизму.

Новости наводе сазнања да Караџић не жели да служи казну у Великој Британији ни из моралних разлога јер не може да опрости Енглезима то што су били предлагачи Резолуције о Сребреници у УН, којом би се српски народ прогласио геноцидним.

Караџић /75/ је 2016. године првостепено осуђен на 40 година затвора, а након жалбеног поступка суд у Хагу му је 2019. године изрекао казну доживотног затвора.

Први предсједник Републике Српске ухапшен је у Србији и предат Трибуналу у Хагу 2008. године. Након изрицања пресуде био је у притворској јединици у Хагу.

Министарство спољних послова Велике Британије потврдило је 12. маја да ће Радован Караџић наставити издржавање казне на њеној територији. Одбрана Радована Караџића уложила је приговор на одлуку Механизма да Караџић буде пребчен у Велику Британију.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар