Владика милешевски Атанасије: Литије спајају све у љубави; хвала браћи Муслиманима који су нас подржали!

Епископ милешевски Атанасије предводио је тридесет прву интернет литију у току које се освнуо на борбу Српске православне цркве против дискриминаторног Закона о слободи вјероисповијести.

„Нама се може чинити да је повод за почетак литија био тужан, али Божији промисао је тајанствен“, рекао је владика Атанасије (Ракита) посебно објаснивши да се види плодовима да је сам Бог укључен у организацију ових величанствених ходова.

Владика Атанасије нарочито примјећује да су литије пројавиле једноство града Пљеваља који се налази у његовој, Милешевској епархији.

„То је било сабрање цјелокупног народа, не само православних, већ свих грађана града Пљеваља, све препуно хармоније и радости“, рекао је Епископ милешевски, додавши да је то тешко сагледати споља већ да је неопходно изнутра доживјети.

Владика Атанасије је са радошћу примијетио да су литије биле мјесто, не само међувјерске толенранције, већ и љубави. „То је лако примијетити јер је веома очигледно“, нагласио је владика Атансије, истичући да су се сви осјетили угрожени донесеним законом. „Сви заједно смо, без обзира на вјеру, осјетили да су ови закони о слободи вјероисповијести који би требало да уносе хармонију и мир – заправо дискриминаторни.“

„Свако ко има смисла за слободу личности, осјећа се повријеђен таквим законима који су дискриминишу све грађане“, објаснио је владика и захвалио се браћи муслиманима који су подржали борбу Православне цркве против овог безаконог Закона.

Нагласио је да све литије, „и пјешачке и интернет литије“ нису препуштене саме себи, иако су дјело цјелокупног народа. „Оне су предвођене Епископским савјетом на чијем је челу Митрополит Амфилохије“, рекао је владика Атанасије.

„Ако би било неких искушења, неких непредвиђених околности, све је остајало у хармонији управо због мудрог вођења Митрополита Амфилохија“, нарочито је подвукао владика Атансије, акцентовавши да је Митрополит највећи ауторитет не зато што је то хтио, већ што је тако једноставно природно.

Ја сам члан Епископског савјета, али ми смо свјесни чињенице да је Митрополит Амфилохије најискуснији и најмудрији. Ми се према њему односимо не само као оном који је на челу Епископског савјета, већ као према нашем оцу“, казао је, између осталог, рекао је Његово преосвштенство Епископ милешевски. Атанасије за тридесет прву „Интернет литију“.

Извор: Митрополија, ђакон Павле Божовић

Нема коментара

Напишите коментар