Владика сремски Василије: Усташе, Нијемци и НАТО пакт ударали су на свето биће Србиново

Срби су нажалост склони забораву. Ипак, организациони одбор Крушедолских звона – Завичајни клуб Славонија из Инђије и Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске 20 година се труде да се Срби страдали током XX вијека не забораве. Ове године 30. маја одржан је помен страдалима у манастиру Крушедол који је служио владика сремски Василије са свештенством Епархије сремске. Сабор, односно културно-умјетнички дио је изостао због епидемије корона вируса.

Након парастоса и молитви за покој душа страдалима владика Василије је нагласио да су усташе, Нијемци као и НАТО пакт ђаволским насртајима ударали на свето биће Србиново.

– Све су то непријатељи српског народа  и морамо их именовати. До сада смо све крили, нисмо помињали Јасеновац, Јадовно, Пребиловце и све јаме гдје су бацали српски народ и српску дјецу.

Да смо се сјећали српског страдања, одмах након што су злочини учињени можда нам се не би догодиле деведесте године.

„Сјетимо се сваког невиног чељадета уснулог у Господу“

– Морали смо се сјетиити сваког страдалог појединца, и сваког невиног чељадета уснулог у Господу. Стално су нас ућуткивали, скрајнули са пута истине, а онда смо ми као овце за клање ишли у сигурну смрт. Данас захваљујући Крушедолским звонима, Вељку Вукелићу и осталим организаторима жртве нису заборављене.

– Будите испуњени вјером, духом, светосавским духом, правдом и истином. Истину говорите и свједочите својим животом, својим радом и љубављу према Богу, и он ће вас наградити.

Ћутило: Сјећањем на страдале показујемо заједништво

Помену је присуствовао и директор Фонда за пружање помоћи избјеглим прогнаним и расељеним лицима Душко Ћутило.

– У протеклом периоду Фонд је подржао велики број манифестација које су се одржавале на теритоорији АП Војводине. Поред манифестација са веселијом тематиком, пружамо подршку и у овакви приликама, када се сјећамо страдалих. То је начин да будемо солидарни и покажемо заједништво – рекао је Ћутило и нагласио да су управо Крушедолска звона једна од најзначајнијих манифестација у Војводини у којима се његује традиција сјећања.

Фонд ће наставити да подржава овакве манифестације на тероторији АП Војводине, али и изван ове територије гдје се његује традиција, култура и обичаји српског народа.

Вукелић: Народи који не памте своју прошлост осуђени су да је понављају

Предсједник Организационог одбора Крушедолских звона и Завичајног клуба Славонија из Инђије, Вељко Вукелић је заслужан што ова манифестација има тако дуг континуитет.

– Данас нам је било најважније да се тај жар не угаси, односно да се одрже литургија и парастос, а из објективних разлога – епидемије, није било могуће правити скуп какав смо правили претходних година.

Сљедеће године планирају да направе велико сабрање и да се масовно помоле за душе страдалих.

– Један од највећих задатака српског народа је сјећање, народи који не памте своју прошлост осуђени су да је понављају – наглашава Вукелић.

Будимир: Дозволили смо да нам се наметне братство и јединство

Милојко Будимир је подсјетио да смо дозволили да нам се умјесто сјећања на страдале, на страховите злочине, наметне прича о братству и јединству.

– Онда су нам се догодиле деведесете, нова несрећа и послије Одбрамбено- отаџбинског рата готово све српско  становништво са простора Хрватске и дијелова западне Босне  напустило је вјековна огњишта. Прошло је 25 година од Олује и Бљеска, а ти људи се нису вратили.

Од 2000. године Асоцијација избјегличких и других удружења Срба из Хрватске  су започели присјећање поменом на страдале , а већ 14 година то раде у манастиру  Крушедол.

– Због поплава 2014. године није одржан Крушедолски сабор, а ове године због епидемије имамо само литургију. Молим Господа да нам се овакве ствари више не дешавају, надамо се да ће доћи боља и срећнија времена да се бар један дио нашег народа врати на просторе гдје смо живјели. Захвалио бих се нашем свештенству тамо са којима смо стално у контакту, они су  чувари вјере и простора, наших вјековних огњишта.

 

Текст и фото: Драгана Бокун

 

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар