Владика Теодосије: „Да никад не заборавимо косовски завјет, не одрекнемо се најсветијег“

Уз црквени хор „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице, призренске богослове и остали дио културно-уметничког програма бесједе су одржали владика Теодосије и егзарх пећког трона, митрополит црногорски Амфилохије.

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска  јуче и данас прославља два велика јубилеја – 800 година аутокефалности Српске Архиепископије и 1000 година од првог писаног спомена Рашке епархије.

У најстаријој српској цркви апостола Петра и Павла код Новог Пазара, окупили су се синоћ српски архијереји, уз монаштво и сестринство рашко-призренске епархије, и вјернике, који су уз началствовање владике захумско-херцеговачког Димитрија служили прво бденије, а потом је одржана и свечана академија.

Уз црквени хор „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице, призренске богослове и остали дио културно-уметничког програма бесједе су одржали владика Теодосије и егзарх пећког трона, митрополит црногорски Амфилохије.

Владика Теодосије је нагласио да се ради о јубиларној години за српску цркву и народ, подсјећајући на то да се у њеним епархијама широм Србије, региона и свијета, јубилеј обиљежава током цијеле године уз више догађаја, а да је централна прослава у октобру у манастиру Жича, и патријаршији у Београду.

„Ми овде сабрани, поред храма древних апостола Петра и Павла, прослављамо још један велики јубилеј – хиљаду година, миленијум од првог писаног спомена рашке и призренске епископије“, нагласио је владика Теодосије.

Каже да се српски народ још у раном хришћанству, опредијелио за православље и исток“, те да Срби, са тим у вези, „никада нису били у дилеми“.

„Због тога смо много и страдали, како наш народ, тако и наше светиње, али у том страдању смо бивали прочишћени и поново се враћали Господу, светиње се обнављале и ево пуних 1000 година, овде на овом мјесту, Рашка епископија и прије тога сигурно“, истакао је владика, додавши да се захваљују за све што добијају – „како страдањем, тако и за обнову и васкрсење“.

Владика је позвао и да с хришћанском истрајношћу издржимо и ововремена искушења и не заборавимо косовски завјет – Србима јединствен израз православља.

„Да ходећи земљом, гледамо у Небо и да никада не заборавимо наш косовски завјет утемељен на светом Јеванђељу, потврђен крвљу, страдањем, мучењем. Да се никада не одрекнемо оног што је најсветије у српском роду, већ зато да живимо, ако треба и да страдамо, јер то је једини пут – Христов, крсни пут, али пут који води у живот вјечни“.

Извор: ТВ Храм
Преузето са: in4s.net

Нема коментара

Напишите коментар