Војин Ћетковић: Нисам ни видио натписе, а камоли тражио да се скину!

Након што су поједини медији објавили како су глумци Војин Ћетковић и Дејан Луткић напустили свечаност у Невесињу, јер им је наводно засметао грб РС, те натпис Владе РС и Митровданске битке, данас у се огласили глумац Војин Ћетковић и редитељ Александар Пејаковић демантујући те наводе.

Сала препуна дивних људи који су прилазили и говорили и наш сте кум. Са радошћу сам на Митровдан поново дошао у Невесиње да говорим поезију поводом Дана општине. Рекли су ми да треба да постанем и невесињски кум. Прихватио сам уметнички концепт редитеља Александра Пејаковића, али када сам сазнао да се редитељ повлачи, јер у уметничком делу програма морају да буду и некакви транспаренти, одлучио сам да га подржим и да не наступам.

Нисам ни видио те натписе, а камоли тражио да се скину. Никакав инцидент се није десио у Невесињу. Ја сам подржао уметност и с драгим Невесињцима који ме зову кумом наставио дружење у том дивном херцеговачком месту, рекао је глумац Војин Ћетковић за Леутар.нет.

Редитељ Александар Пејаковић који је осмислио свечану академију поводом обиљежавања Митровдана у Невесињу демантовао је писање појединих медија да су глумци Војин Ћетковић и Дејан Луткић тражили скидање натписа Митровданске битке. Наводећи да глумци поменуте натписе и амблеме нису ни видјели истакао је да је жалосно како су поједини политички манипулатори једну племениту умјетничку и патриотску идеју злонамјерно покушали да претворе у скандал зарад скупљања јефтиних политичких поена.

Ћетковић је за „Директ“ рекао да се никакав инцидент није десио у Невесињу те да натписе није ни видио, а камоли затражио да се скину.

“С радошћу сам на Митровдан поново дошао у Невесиње да говорим поезију поводом дана општине. Рекли су ми да треба да постанем и невесињски кум. Прихватио сам умјетнички концепт редитеља Александра Пејаковића, али када сам сазнао да се редитељ повлачи, јер у умјетничком дијелу програма морају да буду и некакви транспаренти, одлучио сам да га подржим и да не наступам. Нисам ни видио те натписе, а камоли тражио да се скину. Ја сам подржао умјетност и с драгим Невесињцима који ме зову кумом наставио дружење у том дивном херцеговачком мјесту“, рекао је Ћетковић.

Он је подсјетио да је заједно са Дејаном Луткићем и Небојшом Илићем у Невесињу већ играо двије представе и да је било величанствено искуство.

“Сала је била препуна дивних људи који су ми прилазили и говорили – ви сте наш кум. Сваки пут у Невесиње долазим с посебним осјећањем”, додао је Ћетковић..

 

Пејаковић: Због пијетета према жртвама одредили смо да основна боја сценографије буде црна


Редитељ Александар Пејаковић истакао је за Српскаинфо да је жалосно како су поједини политички манипулатори једну племениту умјетничку и патриотску идеју злонамјерно покушали да претворе у скандал зарад скупљања јефтиних политичких поена.

„На позив општине Невесиње и обиљежавање Митровдана радо сам се одазвао и на волонтерској основи одлучио да помогнем многим честитим људима у том херцеговачком крају да достојно обиљеже годишњицу митровданских битака. Мој концепт и сценарио били су омаж свим страдалим борцима у Невесињу. Сценографију смо на највишем умјетничком нивоу прилагодили форми меморијалне академије, управо због великог страдања храбрих српских војника који су одбранили Невесиње 1992. и 1994. године на Митровдан. Управо због пијетета према жртавма одредили смо да је основна боја сценографије буде црна. Непосредно на генералној проби меморијалне академије организатори су од мене као аутора програма непријатним тоном тражили прекривање црне позадине са још једним обиљежјем Републике Српске, иако су на бини већ стајала обиљежја Републике Српске у виду амбелма и заставе“, истакао је Пејаковић за Српскаинфо.

Додао је да је одлучио да се повуче оног момента када је схватио да не може да спаси умјетнички програм пред ТВ пренос.

„Драмски умјетници Војин Ћетковић и Дејан Луткић који су радо прихватили мој позив да дођу у Невесиње и да говоре поезију су одлучили да ме подрже и рекли ако ја одустајем од режије да ни они не желе да учествују у програму. Нажалост, узалудна су била и моја увјеравања организаторима да ће њиховим инститирањем на прекривању црне боје на сцени, меморијална академија не само бити скрнављена нарушавање сјећања на страдале борце Републике Српске, већ и осиромашена, јер се са сцене неће чути дјела великих српски пјесника Душана Васиљева и Рајка Петрова Нога“, појаснио је Пејаковић.

 

ЛУТКИЋ: Нисмо жељели никога да увриједимо


Глумац Дејан Луткић је за Српскаинфо  рекао да му се допала замисао редитеља Александра Пејаковића.

– Када смо сазнали да се у умјетнички програм морају уврстити и транспаренти који поништавају све то, скрнавећи и умјетност и омаж жртвама отаџбинског рата, да се редитељ повлачи, ми смо га подржали и одустали од наступа. Нисмо жељели никога да увриједимо, нити да нас доводе у било какав политички концепт. Нама је умјетност водиља, а драги људи инспирација – истакао је Луткић.

Са Невесињцима су се, додаје, дивно дружили тог поподнева, а увече одиграли представу пред многобројном публиком у Фочи.
– И даље нас позивају из Републике Српске да гостујемо и не мислимо да посустанемо због злонамјерних покушаја појединих политичких профитера да нас увуку у неке своје предизборне игре – рекао је Луткић.

Војин Ћетковић, Дејан Луткић и Небојша Илић радо долазе у Републику Српску гдје су за посљедњих годину дана више од 30 пута играли представу “Ноћ богова”.

– Сваки пут сала је била препуна, људи нас дивно прихватили, атмосфера је била чаробна. Тако је требало да буде и за Митровдан у Невесињу – закључио је Луткић.

Текст преузет са: slobodnahercegovina.com

Нема коментара

Напишите коментар