Војнић – први међу слободнима

У петак 12. јануара у Војнићу је обиљежена 82. годишњица ослобођења од окупатора када је Војнић био прво котарско мјесто у Хрватској које је ослобођено. Усташе и други окупатори до краја рата више нису имали сталне посаде у том мјесту. До деведесетих година 12. јануар се обиљежавао као Дан опћине.

На споменик у центру мјеста положени су вијенци и палим борцима и невиним цивилним жртвама упаљене су свијеће. Ове године по први пута на обиљежавање је дошао и начелник опћине Небојша Андрић, бивши члан ХДЗ-а, а сада независни начелник.

Још су присуствовали Раде Косановић, предсједник жупанијских антифашиста, Бисерка Вранић, потпредсједница удружења антифашиста Карловца и Озља, антифашисти Крњака и Дуге Ресе. Споменик у центру Војнића, у облику обелиска, подигнут је у част 902 погинула борца тога краја, 3700 невиних цивилних жртава и двојице народних хероја, Милисава Дакића и Душана Вергаша.

О доприносу у НОБ-у људи овог дијела Кордуна као и о данашњем третману власти према антифашизму и антифашистима говорили су Раде Косановић и Владо Ђурић (1931.) најстарији члан овог удружења антифашиста Војнића, који се као једанаестогодишњи дјечак био свједок догађаја.

– Ми антифашисти морамо бити поносни јер је Хрватска била један од лидера борбе против фашизма. Имали смо 71 партизанских одреда, 30 дивизија, 6 од 11 корпуса у Југославији. Од 228.000 учесника НОБ-а, Хрватска је имала 140.000. Појединци сада хоће да фалсифицирају НОП и НОБ. Морална обавеза је да људи овог краја његују антифашистичку традицију јер су много жртава дали за ослобођење – рекао је Ђурић. Након службеног дијела одржано је заједничко дружење уз ловачки гулаш.

Текст и фото:  Милан Цимеша

Преузето са: Портал новости

Нема коментара

Напишите коментар