Војвода Павле Ђуришић има улицу у Чајничу – Република Српска

ИЛИЈА ДАЧЕВИЋ: АКО НЕЋЕ ЦРНА ГОРА, РЕПУБЛИКА СРПСКА ЋЕ ПОДИГНУТИ СПОМЕНИК ВОЈВОДИ ПАВЛУ ЂУРИШИЋУ КОЈИ ЈЕ СПАСИО ЧАЈНИЧЕ ОД УСТАША

На позив начелника општине Чајниче Горана Караџића и предсједника СО Чајниче Илије Дачевића из Васојевића је пошла делегација у саставу: Горан Киковић, предсједник Српске народне одбране и потпредсједник СО Беране, Бранислав Оташевић, књижевник, предсједник Удружења српских књижевника у отаџбини и расијању, и Давид Лалић, пјесник. Делегација је боравила на свечаностима поводом славе општине Чајнича и том приликом је Горан Киковић, који је дипломирао на теми о војводи Павлу Ђуришићу и аутор је књиге “Војвода Павле Ђуришић“, а по овлашћењу Војводског савјета Србије, Црне Горе и Републике Српске уручио златни орден првог степена “Драгољуб Дража Михаиловић“ од Војводског савјета Уједињеног равногорског покрета начелнику општине Чајниче Горану Караџићу и предсједнику СО Чајниче Илији Дачевићу. Они су ове ордење добили између осталог и због заслуга да и једна улица у Чајничу понесе назив улица Војводе Павла Ђуришића.

Овом приликом сам искористио свој боравак да, специјално за “Глас Холмије“, разговарам са грађанима Чајнича о томе зашто војвода Павле Ђуришић једино има улицу у Чајничу на простору бивше Југославије, а нема је ни у родној Подгорици, нити у Беранама, гдје је био један од вођа 13. јулског устанка.

На почетку разговора наш домаћин Илија Дачевић, предсједник СО Чајниче, нам је одмах рекао да “ако неће Црна Гора да подигне споменик војводи Павлу Ђуришићу онда ће то урадити Република Српска, јер је он спасио Чајниче и Фочу од усташа фебруара 1943. године. Зато заслужује споменик који ће младе генерације да подсјећа на праве борце за слободу српскога народа“.

Његош Тупеша, службеник у Општини Чајниче нам је овом приликом рекао: “Према казивањима наших предака и очевидаца Павлова мајка је заклела војводу својим млијеком којим га је задојила да спаси Чајниче од муслиманских усташа који су били наумили да покољу сво српско православно становништво на подручју Чајнича. Међутим Павле је са својом војском потукао усташе и тиме спријечио покољ цивилног становништва. Зато он има велике заслуге за овај крај. И природно је да му се ова средина одужи на овај начин: да најдужа улица у Чајничу носи његово име“.

Младен Јанић, секретар за финансије у општини Чајниче, напоменувши да часопис  “Глас Холмије“ чита већ годинама, о оправданости да једна улица носи назив “војвода Павле Ђуришић“, каже: “Павле Ђуришић са својом ЈВуО спасио је од покоља цивилно становништво, Србе, којима је пријетио покољ од усташâ и зато га ми овдје доживљавамо као ослободиоца, иако се пола вијека говорило да је он био злочинац. Није он био никакав злочинац. Је ли злочин бранити голоруки народ од усташких кољача. Насупрот разним лажним оптужбама ми га овдје доживљавамо исто као и сердара Јанка Вукотића, који је у Првом свјетском рату ослободио Чајниче од аустро-угарског окупатора. Зато Чајниче има улицу и сердара Јанка Вукотића и војводе Павла Ђуришића.Ово је наш дуг као општине и народа овог краја према овим великим и заслужним српским јунацима из Црне Горе .

Радо се одазвао да каже истину о војводи Павлу Ђуришићу и Веселин Дачевић, предсједник КУД-а “Извор“ из Чајнича који саопштава следеће чињенице: “Улица војводе Павла Ђуришића треба да постоји, јер се он овдје поштује као ослободилац Чајнича, а не као злочинац. Треба подсјетити на историјске чињенице, да је Српски народ чајничког среза тада био физички угрожен од усташког ножа са једне стране и са друге стране од њемачке пушке и то је војска на челу са војводом Павлом Ђуришићем спријечила. У томе је велика његова историјска улога и заслуга“.

У ресторану “Романса“ у центру Чајнича, који је овог поподнева био препун људи који се одмарају од врућине и освјежавају уз хладно пиво и сок,  за веселим столом орила се пјесама: “Ђуришићу млад мајоре, команданте Црне Горе, Црне Горе и санџака ђе пропаде петокрака…“ У таквој атмосфери настављамо разговор са мајором бивше војске Републике Српске Витомиром Клисуром, који је у отаџбинском рату био командант тенкистима у одбрани Чајнича и Републике Српске. “Управо се војвода овдје слави уз познате пјесме о њему које смо мало прије пјевали. Ја се поносим што наше Чајниче има улицу легедарног Павла Ђуришића. Ово су пјесме које народ овдје пјева на свадбама и весељима из свега срца и то говори колико се овдје цијени Павле Ђуришић и његова ослободилачка војска“.

Горан Киковић, Бранислав Оташевић, Младен Јанић и Давид Лалић у улици војводе Павла Ђуришића

Општа порука свих саговорника гласи да су до сада о војводи Павлу Ђуришићу и другим командантима ЈВуО, познатијој као четници, писани разни нетачни и фалсификовани чланци и књиге, те да се из историје учило само по задатм клишеу како су партизани били добри момци а четници лоши. Но, како је вријеме најбољи судија и како је оно “мајсторско решето“ које просије сваком по заслузи, тако је и мученички војвода Павле Ђуришић скончао свој живот од истих оних усташа са којима је ратовао у операцијама у околини Чајнича. Потомци српског народа су му се одужили тиме што су његовим именом озваничили једну улицу у њиховом малом али лијепом мјесту којега остављамо овог лијепог поподнева и путујемо према Црној Гори из које су братске војске увијек долазиле да спасу Чајниче од поробљивача, који су хтјели и у Првом и у Другом свјетском рату да га збришу са мапе живих. У томе наравно нијесу успјели, ни тада нити ће икада, слажу се наши саговорници који су нас братски испратили до аутомобила којим је управљао наш пријатељ Душан Јокић.

Разговор водио  Горан Киковић

Горан Киковић, главни и одговорни уредник часописа “Глас Холмије“ са некадашњим и садашњим предсједником Српске демократске Странке Вукотом Говедарицом и Мирком Шаровићем на дан Велике Госпојине,  слави општине Чајниче

Нема коментара

Напишите коментар