Возућани евоцирали успомене на страдале и нестале

Пјешачењем „стазама егзодуса“, Срби протјерани из Возуће, долине Криваје и јужног дијела Озрена обиљежили су 25 година од прогона из својих домова. То је подсјећање на 10. септембар, када се 1995. године догодио егзодус комплетног српског становништва из овог дијела Федерације.

Пјешке, стазама дугим 22 километра, којима су прије 20 година тражили спас – протјерани са својих огњишта, Возућани из долине ријеке Криваје и данас су пјешачили. Евоцирали су успомене на страдале и нестале.

– Управо због њих и још 130 несталих које ми тражујемо са наших простора, обављаћемо и одржаваћемо овај машр стазама егзодуса све док се не пронађу нестали – истакао је Зоран Благојевић, бивши ратни старјешина и предсједник Завичајног удружења Завидовићана.

Раденко Станковић тражи оца Бранка. Каже, нема шта нису учинили да сазнају гдје је скончао, али узалуд.

– У потрази смо и дан данас , али нема па нема – каже Станковић.

У акцији тзв Армије БиХ и одреда Ел муџахид, од 10. до 24. септембра 1995. из долине ријеке Криваје протјерано је 1.920 српских породица. Убијено је 459 бораца Војске Републике Српске и цивила.

Возућа је данас пуста. Повратак није успио, а малобројни Срби препуштени су сами себи.

Миладин Стојановић са супругом у Стошници живи од инвалиднине.

– Слабо помажу, чим види да си Србин, јер нема пуно повратника. Да има пуно повратника онда би се нешто остварило, овако слабо – прича Стојановић.

Већина Возућана нови дом нашла је у градовима добојске регије.

– Град Добој заједно са Зораном Благојевићем и у протеклом периоду и свих ових година је давао значај и удружењу и овом датуму како би отели од заборава све оно што су ови људи претрпјели и жртву коју су дали – нагласио је градоначелник Добоја Борис Јеринић.

Код цркве у Стогу, на мјесту гдје је пронађена масовна гробница са 21 тијелом, од којих је 17 обезглављено, митрополит дабробосански Хризостом служио је помен.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар