АКТУЕЛНО:

Врбљанци се окупили у Суботици

Удружење Врбљанаца МО Суботица организовало је 30.11. Врбљанско прело у Суботици, у ресторану Спартак.

Удружење је ове године прославило 15 година постојања. Становнике Врбљана, села у Републици Српској (општина Рибник) некада су звали Кинези. Толико их је било. За вријеме рата у Босни 1995. године Врбљани су остали без иједног становника, међутим, двије године касније вратила се већина становника, што није био случај са осталим селима у Републици Српској.

Тренутно у Врбљанима живи око 600 становника, а чланови Удружења се труде да село што више заживи. Па, тако постоји сарадња између двије општине Рибник и Темерин. Веома важне манифестације које обиљежавају у Врбљанима су  поводом Петровдана и Велике Госпијине. За Петровданске и Госпојинске дане, Врбљанци се окупљају у завичају. За Врбљанско прело су се састали у Суботици.

 

 

Окупило се скоро 300 Врбљанаца и њихових пријатеља. Како нам је рекао предсједник Удружења Врбљанаца МО Суботица Драженко Томић, поред Врбљанаца и Врбљанки угостили су и Славонце, Банијце, Барањце, Кордунаше и Личане… Далматинце, пријатеље из Херцеговине и Црне Горе.

– Много пријатеља имамо у Суботици. Људи који су из Пријепоља, Прибоја, пријатељи из Црне Горе ишли су са мном у Врбљане да виде наше село – рекао је Томић.

Поред тога што се воле окупљати и дружити, воле и да помажу.

– Прошле године смо однијели лаптоп у име МО Суботица. Поклонили смо га сеоској школи коју похађа око 15 ученика. Поред лаптопа смо донирали и лопте, а потрудићемо се да у наредном периоду уредимо и учионицу у којој бораве. Столице и клупе су из периода још док сам ја ишао у школу. За неколико дана би требало да одем у Врбљане и тада планирам да однесем комплет тренерки за дјецу из Горњих и Доњих Врбљана, узраста до петог разреда. На тренеркама ће бити исписано Врбљани.

 

Из разговора са Драженком Томићем могли смо да се увјеримо колико Врбљанци воле своје село.

– Волимо мобу, некада у Темерину када би неко градио кућу, сви би се окупили и помагали. Волимо наше село, волимо се међусобно и помажемо једни друге. Трудимо се да сваки слободан тренутак искористимо и одемо до завичаја, поготово за Петровданске и Госпојинске дане.

Весеље је трајало до раних јутарњих часова, сви су бли захвални што су их чланови Удружења Врбљанаца МО Суботица окупили и с не стрпљењем очекују сљедеће Врбљанско вече.

Предсједник Удружења Врбљани са сједиштем у Темерину је Душан Ђурђевић, предсједник Управног одбора Драган Којић . Поред МО Суботица постоје одбори и у Новом Саду, Црвенки, Гакову, Београду и Бањалуци и Врбљанима.

Госте су забављали Ненад и Илија, као и Миле и Дуле.

Током вечери извучени су и добитници богатих награда на томболи.

Предсједник Удружења је нагласио да заслуге за овако успјешно вече не припадају само њему, већ и његовим сарадницима, земљацима из Удружења, између осталих  Стојанки Прици, Или Деспотовићу, Љубиши Томишићу и Лазару Зелићу.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

Фото: Благоје Ацан

 

Нема коментара

Напишите коментар