ВУЧИЋ НА СВЕЧАНОЈ СВЕТОСАВСКОЈ АКАДЕМИЈИ У СКОПЉУ: Наша Србија је изабрала пут слободе, суверенитета и независности

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић говорио је на свечаној Светосавској академији у Скопљу.

Вучић је у свечану салу ушао са македонским колегом Стевом Пендаровским. Обојица су поздрављени аплаузом приликом уласка.

Свечаност је почела интонирањем химне Републике Србије Боже правде.

Међу присутнима на свечаној Светосавској академији су и Никола Селаковић, Арно Гујон, Перо Антић, Игор Мировић и многи други.

На крају церемоније додељена је Светосавска повеља песнику и књижевнику Влади Урошевићу, након чега се окупљенима обратио Игор Мировић.

Вучић: Прича о Светом Сави стаје у једну једину реч – избор

Председник Србије изјавио је да је веома срећан што је у Скопљу и што је први председник који се обраћа на овакав начин.

– То ми је додатна обавеза и још већа одговорност за будућност – казао је Вучић.

Он се захвалио и кошаркашу Пери Антићу што је увек био уз српски и македонски народ.

Како каже, прича о Светом Сави стаје у једну једину реч – избор.

Данас такође имамо избор – слободу, или сизеренство, независност или вазалство, суверенитет или подаништво, каже Вучић.

– Наша Србија је изабрала пут слободе, суверенитета и независности – казао је он.

– Данас је Србија неутрална и самостална земља, и неће никоме дозволити некоме другом да чува њено небо. Није лако бити на европском путу, а не одрећи се својих традиционалним пријатељима, не окренути им леђа у тешким тренуцима – додао је он.

Вучић истиче да попут Светог Саве бирамо начин на који остварујемо своје циљеве.

– Јасно нам је као и њему да су мир и јединство једини начин опстанка. Баш као што је знао и да је политика вештина могућег, па је круну тражио на западу, а архиепископију на истоку. Изабрао је школу, законе, учење и ред. Будућност свих нас није могућа без 800 година ових постулата. Ропство се данас заснива на незнању, на заостајању. То је знао и Свети Сава, зато је учио и преводио. Оставио је у аманет својим ученицима да подучавају друге – рекао је председник Србије.

Председник каже да је Свети Сава са правом зван оцем цркве и школе.

Додао је да морамо поставити јасна правила за оне који долазе после нас, и подсетио и да је Свети Сава своје најважније дело назвао „Законоправилом“.

– Годинама сам се питао како је Свети Сава остао најважнија личност наше историје. Захваљујући Доментијану, видео сам да је пропутовао цео свет, да је створио непревазиђени закон у Срба. Том његовом „Крмчијом“ ми крмаримо бурним морима, и надам се не чинимо грешке. Владика Николај пише да је Свети Сава, када је као младић дошао у манастир Ватопед, видео величанственост Византије. Он постаје ренесансни ум пре ренесансе. Он је наш први писац, дипломата, просветитељ, први законописац. Он је темељ наше цивилизације – казао је Вучић.

Ми Срби, уз мајку и Бога, призивамо и дух Светог Саве, казао је председник, цитирајућу Дучића.

– Следећи мисао наших великана ми враћамо свој дуг Светом Сави, градећи школе, универзитете. Ја бих додао само још неколико речи, о добрим људима који живе у Северној Македонији, и нашој браћи Македонцима. Ово ми нису писали, сам ћу рећи то. Председник сам Србије и не плашим се да кажем. Нама су Македонци најближи народ, ми ближе од Македонаца немамо. То нескривено и јасно кажем свима, и ништа не тражимо од ваше земље – казао је он.

Председник додаје да никада неће тражити ни промене Устава Северне Македоније, нити наметати било какве услове.

– Ми од вас очекујемо једино да прихватите нашу братски испружену руку, ниједан проблем немамо. Када игра ваша репрезентација, да имате много више навијача ван Северне Македоније, само мало северно од вас, и знајте да смо увек уз вас. Рекао сам да ближих од вас немамо, али морамо то поставити на рационалне ноге – рекао је Вучић.

Он каже да смо пре неколико дана поставили велике циљеве, у жељи да изградимо Србију.

– Верујем да ћемо до 2027. имати БДП већи од 100 милијарди евра. Више него три пута више ћемо створити за тих неколико година. Али то можемо само уз вашу помоћ. Позивам нашу браћу и пријатеље Македонце да учествују у великом пројекту ЕXПО 2027. Требаће нам извођачи, пројектанти, радници… Позивам да то заједнички припремимо, па да имате највећи и најлепши штанд – казао је председник.

Додаје да никада неће наговарати Скопље на било шта, и само моли све да чувамо сјајне односе.

– Уморио сам вас вечерас, а сада је време да сви заједно ускликнемо с љубављу. Срећан вам празник, живела Србија – рекао је на крају говора председник.

Стевандић: Припадамо духу, народу и култури које нема границе

Председник Скупштине Републике Српске Ненад Стевандић каже да припадамо духу, народу и култури које нема границе, и да је тај дух настао прегалаштвом Светог Саве.

– Он је прво мирио браћу, па нас мирио са комшијама. То је тежак посао, на који се чека и по осам векова, а председник Србије то ради и данас. Надам се да нас будућност више никада неће раздвајати – рекао је он.

Стевандић каже да свима жели да наставе да се друже овако, и да једни друге посећују током великих празника.

– Највеће вам хвала, и нека нам је сретан Савиндан – рекао је председник Скупштине Републике Српске.

Обраћање Ивана Стоилковића

Председник организационог одбора Светосавске академије Иван Стоилковић је затим отворио манифестацију.

Он је рекао да има велика очекивања, из разлога што на крају сваке академије свако каже да је управо ова манифестација била најбоља.

– А пред нама су висока очекивања да свака следећа буде боља. Ми смо у сваку Светосавску академију до сада уткали пуно љубави, самопрегора и рада. Поносни смо, и ја и мој тим, на све академије које смо до сада организовали – рекао је Стоилковић.

Он каже да је неко видео да све што ради његов тим има ефетка и у јавности и у македонском друштву.

– Председник Вучић је већ годинама покровитељ ове манифестације, а дочекали смо и да први пут у историји Србије и Македоније председник Србије посети и Србе у Македонији. Веће признање нисте могли да нам учините – казао је Стоилковић, и додао да је Вучић неприкосновени лидер српског народа.

Обраћање Стева Пендаровског

Председник Северне Македоније је поздравио све присутне, и рекао је да нас сваки празник подсећа на прошла времена.

– Овај важан дан је посвећен великом духовнику и просветитељу Светом Сави, који је створио трајне вредности. Велики приоритет македонске државе је неговање заједничког живота свих мањина. Српска заједница је нераздвојни део македонског друштва – казао је он.

Обраћање Димитра Ковачевског

Председник Владе Северне Македоније Димитар Ковачевски је честитао дан једног од највећих Срба у историји.

– Он је био духовни творац идеје о српској државности. Свети Сава, национални дан српске заједнице у Македонији, нас обавезује на заједништво, на ширење љубави. Слављењем Светог Саве славимо трајне вредности, оне које ће опстати генерацијама – рекао је он.

Ковачевски је рекао да је Северна Македонија сигуран дом за све који живе у њој, и додаје да су односи наше две земље чвршћи него икада.

– Дан Светог Саве је за нас позив на заједништво. Мисија овог светитеља била је заједништво и повезивање људи. Поштовани Срби, грађани Куманова, где свака друга кућа има неког ко је Србин. Зато Куманово са својом разноликошћу представља један од најлепших градова. Република Северна Македонија је наш топао и заједнички дом, рекао је Ковачевски и захвалио се Вучићу на многим иницијативама које је иницирао и од којих корист имају грађани Северне Македоније, нарочито на иницијативи Отворени Балкан.

– Има нека сила у Светом Сави – рекао је Ковачевски и испричао личну причу из своје породице, о завету који је његова баба оставила његовој породици да поштују овог свеца

Извор: Новости

Нема коментара

Напишите коментар