АКТУЕЛНО:

Вуковарска Просвјета обележила Божић музиком и стиховима

Вуковарски Пододбор СКД „Просвјета” традиционалним божићним програмом отворио овогодишњу сезону својих културних програма.

Традиционалним Божићним програмом у Ружичкиној кући вуковарски пододбор СКД „Просвјета” започео је овогодишњу сезону културних програма. Другог дана православног Божића вуковарски пододбор искористио је прилику да овом празнику, сем верског и духовног, придода и један световни значај.

Програм је по обичају био спој младости и искуства. Прилику да наступе пред вуковарском публиком добили су сви који се у Вуковару баве уметношћу и културом уопште. Тако је публика могла да ужива у звуцима класичне музике на хармоници, гитари, клавијатурама и клавиру, али и у хорском певању и музици тамбураша.

– Ми се трудимо да наша публика овај празник доживи на начин како то вуковарски пододбор Просвјете ради већ по традицији. То нама није посебан напор јер имамо довољно квалитетних извођача који се увек радо одазивају на наш позив да учествују у овом програму, а ми смо ту само због тога да их окупимо и да им кажемо у ком правцу би требали да иду. У овом случају тема нам је Божић па је и програм тако прилагођен – каже председник вуковарског пододбора СКД „Просвјета” Миленко Живковић.

Када је о младости реч, поред већ прекаљених учесника, виђена су и нека нова лица. Лани Ерњаковић ово је био први наступ на Просвјетином програму пред публиком у Ружички, али је на гитари демонстрирала сигурно музицирање и тако показала све чари овог предивног инструмента. Иначе Лана похађа наставу у ОШ „Никола Андрић”, а гитару учи у Музичкој школи „Драгутин Тадијановић”.

– Ово јесте мој први наступ у Ружичкиној кући, али сам већ имала наступе у Хрватском дому, а са школом сам ишла и у Дубровник. Учим класичну музику, али код куће имам и електричну гитару па свирам нешто и по својој вољи. Трема? У главном је немам, али понекад се и јави ако су ми руке хладне пред наступ па онда стрепим хоћу ли успети све да изведем како треба – искрено одговара.

Ланин колега Вања Живановић је већ прекаљени учесник Просвјетиних програма, а његов инструмент, хармоника, је међу Србима можда и најпопуларнији. Разним поводима Вања је спреман да својим музицирањем да свој допринос, а посебно је инспирисан када је реч о Божићу, великом празнику православних хришћана.

– Ово је прилика да се дружимо, да чувамо нашу традицију и да ширимо позитивну енергију. Хармонику сам изабрао још као мали дечак. Добио сам је као поклон и када сам пробао да је свирам више је нисам испуштао из руку па су родитељи одлучили да ме упишу у Музичку школу. Она је данас, сем забаве, постала и мој извор прихода за живот јер хармонику и предајем у Музичкој школи у Винковцима. Свирам и у неким културно-уметничким друштвима и, кратко речено, хармоника је мој живот односно, радим оно што волим и од тога живим – закључује Вања.

Вуковарско српско певачко друштво „Јавор” неизоставан је учесник како овог божићног тако и свих осталих програма које организује вуковарски пододбор СКД „Просвјета”. За сваки од њих „Јавор” има одговарајући репертоар, а овога пута то су биле песме посвећене Божићу.

– Увек се трудимо да нашим репертоаром пратимо оно чему је одређени програм посвећен. Песме које изводимо су разног музичког жанра, од народних и староградских па до оних духовних и увек се трудимо да се прилагодимо сваком догађају на којем наступамо. Што се тиче наших планова они су везани за културни круг у ком се крећемо. Увек смо везани за „Просвјету”, антифашисте, наше културне институције и друштва. Тако да се већ сада зна да нам следи Осми март, обележавање на Дудику, Васкршњи концерт, Бранкови дани и Дани културе Срба, увек буде и наступа по позиву, а надамо се да ћемо и ове године мало изаћи из нашег краја и да ћемо негде путовати. Имамо и дечју групу која је прошле године учестовала на Радости Европе, а у плану нам је да ове године идемо и на Свесрпски дечји сабор у Београду – открива хоровођа Јавора Александра Кртинић.

Осим поменутих, у прогаму су учествовали и рецитатори пододбора Невенка Лукић и Милица ШарчевићНаташа Лапчевић на клавиру, Небојша Филиповић на хармоници, Синиша Агић на клавијатурама и тамбурашки оркестар „Вучедолски звуци” са вокалним солистом Живојином Јергићем.

Вуковарски пододбор Просвјете ради, али није без проблема

Вуковарски пододбор СКД „Просвјета” труди се да реализује све програме које испланира током године, али ту има и један проблем. Наиме, пододбор нема своју кућу, односно простор који је некада користио.

– То нас мало љути. У овој години не преостаје нам ништа друго него да се трудимо да тај проблем некако решимо. Од капитала имамо уметничке радове који су код нас депоновани и простор нам је потребан да би те радове, настале на наших двадесетак ликовних колонија, могли негде и да изложимо. Осим тога, потребно је да имамо и своју сталну адресу како би могли да аплицирамо за средства према европским фондовима. Наш рад финансира Савет за националне мањине РХ, али смо остали без средстава из Града која смо раније добијали. Волели би да и у средини у којој радимо наиђемо на подршку и да се ствари врате на стање какво је било раније – објашњава председник пододбора Миленко Живковић.

Он сматра да би и средстава од Савета за националне мањине за вуковарски пододбор требала да буду мало већа од уобичајених поготово због већ поменутог проблема са просторијама.

– Наш план и програм рада већ је упућен према Савету и видећемо како ће бити даље. Оно што се зна је да ми готово сваког месеца имамо по један велики програм. Следе нам Св. Трифун, па Дан жена, затим Васкрс, залутаће овде и понеки песник па ћемо мало рецитовати, а онда нам следе Ликовна колонија и Дани културе Срба источне Славоније, Барање и западног Срема. Организоваћемо и посете позориштима, а имаћемо и неке заједничке наступе са ВСПД „Јавор” и КУД-ом „Слога” – открива Живковић.

Један од нових програма који је пододбор зацртао односи се на организацију тамбурашког фестивала који би требао да буде одржан крајем фебруара.

Преузето са: СРБИ.hr

Нема коментара

Напишите коментар