Вуковић: Подићи споменик жртвама НАТО бомбародвања

– Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изјавио је данас да ће бити иницирано подизање спомен-обиљежја жртвама НАТО бомбардовања и агресије на Републику Српску.

„О томе ћемо морати још дуже да разговарамо да би било изабрано најрепрезентативније мјесто за такав споменик“, рекао је Вуковић новинарима у Источном Сарајеву након састанка на којем је усаглашено да 9. септембар буде Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Српској.

Он је навео да је на састанку одлучено да Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања и агресије буде обиљежаван 9. септембра, на датум када су усљед дејствовања НАТО авијације убијени брат и сестра Радмила и Раденко Галинац.

„Сматрамо да је овај догађај важан за одбрамбено-отаџбински рат. Досадашњим обиљежавањем овај догађај није третиран онако како би то требало да буде, али од сада ће бити обиљежаван како доликује – на нивоу Републике Српске, што смо ми као град и подржали“, навео је Вуковић.

Према његовим ријечима, 9. септембра, на дан када су погинули брат и сестра Галинац, на њихов гроб у Грлици на подручју Источне Илиџе биће положено цвијеће, након чега ће у Културном центру Источно Ново Сарајево бити организована пригодна академија.

Предсједник Предсједништва Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац нагласио је да ће борачка удружења са подручја Сарајевско-романијске регије пружити сву потребну подршку обиљежавању овог датума.

Он је рекао да је циљ НАТО-а био да ослаби Војску Републике Српске, у чему, како је навео, нису успјели, али су током бомбардовања страдали војници и цивили, и нанесена је велика материјална штета.

Шеховац је указао да је највећи геноцид над Србима почињен након рата, оболијевањем војника и цивила од посљедица дејствовања НАТО авиона осиромашеним уранијумом.

Начелник општине Калиновик Милева Комленовић рекла је да је НАТО убио седам становника ова локалне заједнице, те да су током агресије погођени војни објекти, али и фарма свиња и локални водовод.

„За нас је то имало далекосежне посљедице, јер од дејства осиромашеног уранијума имамо веома велики број малигних обољења у односу на број становника у нашој општини“, указала је Комленовићева.

Састанку у Источном Сарајеву присуствовао је помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић, као и начелници и представници општина града Источно Сарајево, општина Хан Пијесак, Калиновик и Чајниче, те представници борачких организација и Полицијске управе Источно Сарајево.

Према одлуци Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова која је донесена у марту, као Дан сјећања на жртве НАTО бомбардовања у Српској одређен је 9. септембар.

Приједлог да овај догађај добије републички значај дао је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац и биће 27. у календару обиљежавања најважнијих датума из историје српског народа са ових простора.

Кошарац је 23. новембра прошле године Одбору Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова упутио приједлог да 9. септембар буде Дан сјећања на жртве НАTО бомбардовања, у складу са иницијативом коју је раније покренула Новинска агенција Републике Српске – СРНА.

Кошарац је тада у допису Одбору подсјетио да је Срна покренула иницијативу и објавила серију текстова који су овјековјечили свједочења о НАTО агресији у Републици Српској и жртвама бомбардовања осиромашеним уранијумом.

Иницијатива за обиљежавање дана сјећања на жртве НАTО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа прошле године на приједлог Срне.

Брат и сестра Галинац били су међу првим жртавама НАТО агресије када их је 9. септембра 1995. године на срушеном мосту код Семизовца, код Сарајева, убио пилот НАТО авијације.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар