Вуковљани прославили Пантелиндан

Објединили се Срби са Купрешке висоравни

Вуковљани су 9.8.2019. прославили Храмовну славу Пантелиндан. Ове године је био организован и први Црквено-народни сабор у Вуковску. Скупише се Павловићи, Баришићи, Марковићи, Јањићи, Лугоље, Малушићи, Перизи, Бенце, Братићи, Баштићи, Голићи, Мишковићи, Митровићи, Свитлице, Живанићи, Поповићи, Шкобићи, Дражићи, Остојићи, Радићи, Глишићи, Дујмићи, Манојловићи, Шикићи,  да се Богу помоле у своме храму, и свијећу упале најмилијима, чије кости почивају под планином Радушом. Дошли су гости из Мушића, Занаглине, Шипова, Мрачаја, Малована, Благаја, Равног, Рилића, Бугојна,Купреса…

Молитву и ломљење славског колача обавио је отац  Славиша Ђурић, парох бугојански  и парох Марко Ђурић, док је кум славе ове године био Милан Баришић.

Међу присутним гостима био је Гојко Шебез начелник Општине Купрес и други заслужни гости и пријатељи Вуковског и Вуковљана.

Село Вуковскo налази се на источном дијелу општине Купрес ФБиХ. Има најстарији православни храм , Храм Благовештења из 1860. године саграђен на Купрешкој висоравни који је неколико пута рушен и обнављан. Испред и иза храма се налазе извори на 30 метара. Вуковско има најмање број повратника Срба након протеклог рата, а за вријеме Другог свјетског рата усташе су 1941. заробиле  преко 200 људи из Доњег и Горњег Вуковског и стрељали их на Боровој глави код Ливна.

Овогодишњи кум славе Милан Баришић није крио задовољство јер се за храмовну славу окупио велики број људи. И како каже доказали су, како сложни и јединствени око заједничког циља, могу много тога да ураде.

– Хтјели смо да покажемо да иако не живимо више на Купресу, не заборављамо родни крај и наше светиње. Било нас је преко 500, било је доста људи из Америке, Аустралије, Србије – рекао је Баришић и додао како жели да се захвали свештенику Марку Ђурићу на благослову и помоћи као и сарадницима из Организационог одбора (Ацо Лугоња, Саво Бајић, Драго Мишковић и Бране Малушић). Такође, захваљује се и Мили Јовићу власнику ресторана Код Уроша из Шипова.

– Посебно желим да се захвалим брату Брани Малушићу и његовој ћерки Милици, као и свим донаторима на помоћи.

С обзиром да је црква оскрнављена за вријеме рата Милан Баришић, Божо Давида Павловић,  Драган Баришић, Дејан и Лука Периз синови Стојана Периза даривали су литије, а крст је даровао Момо Баришић.

У близини цркве се налази споменик посвећен побијеним жртвама за вријеме Другог свјетског рата, на Боровој глави, њих 219.

– Јама гдје су биле кости жртава је отворена 1990. године и пренесени су посмртни остаци у близини цркве. Тада је подигнут споменик и направљен спомен- парк, међутим, то је све уништено у претходном рату.

Сваке године литија крене од цркве до споменика гдје се одржи парастос страдалима.

Милан Баришић нам је рекао да су се овом приликом договорили да се 28. и 29. септембра окупе и среде простор око цркве, јер је све зарасло. Планирају да у наредном периоду заједничким снагама обнове храм – мјесто њиховог окупљања и саборовања и споменик гдје одају почаст жртвама.

Заслужним гостима је поклоњена књига Купрешка огњишта, зборишта и згаришта Јове Бајића који је рођен у Вуковску.

Кум за наредну славу 2020. биће Божо Давида Павловић.

– Очекујемо да идућу годину буде и боље и органозованије, а и јединственије и посјећеније. Планирамо да 2020. за Пантелиндан, ако Бог да буде обновљен и освештан споменик Вуковских мученика у спомен парку код цркве у Вуковском – рекао је Баришић.

Текст: Драгана Бокун

Фото:  приватна архива

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар