Вуковско код Купреса се обнавља и врше се припреме за саборовање

На Светог Пантелејмона 9. августа обиљежава се слава цркве Благовести Пресвете Богородице и други црквено-народни сабор у Вуковском код Купреса.

Село Вуковскo налази се на источном дијелу општине Купрес ФБиХ. Има најстарији православни храм , Храм Благовештења из 1860. године саграђен на Купрешкој висоравни који је неколико пута рушен и обнављан.

Група младих момака из Вуковска организовали су Одбор за обнову спомен-костурнице код Цркве Благовести Пресвете Богородице гдје се налазе земни остаци 213 Вуковљака и Срба из Ливна и Цетњиске Крајине. Како нам је рекао Милан Баришић На Боровом пољу (Боровој глави) 1941. је убијено 213 Срба, на свиреп начин, али је ипак један човјек преживио и посвједочио гдје су убијени Вуковљани.

– 1990. је извршена ексхумација и посмртни остаци су пренесени и сахрањени код Цркве Благовести Пресвете Богородице гдје су и крштени. Када је пала Република Српска Крајина и Купрес 1995. поново је порушен споменик побијених на Боровом пољу и побијених  1941–1945.

Организациони одбор прво је те рушевине старог споменика марао да склони како би се изградио нови.

– Радови на споменику су у току и завршава се до 12.7. до Петровдана. Одбор је заказао 26. и 27. јула радну акцију током које ће се уредити простор око цркве и спомен костурнице.  Очекујемо успјешну акцију како би све било завршено и уређено за освештавање споменика које ће се догодити на Светог Пантелејмона.

Поред свештеника на Купресу, Марка Ђурића и Организационог одбора у акцију су се укључили и многи други честити Вуковљани.

На Светог Пантелејмона је слава цркве и црквено-народни сабор. Кум славе је Божо Павловић, који је преузео славски колач од Милана Баришића који је био кум славе првог црквено-народног сабора, прошле године.

– Прошле године је сабор био успјешан, ове године се надамо да ће бити и успјешнији. У Сабор су укључене и наше комшије из Рилића који припадају нашој цркви у Вуковску. Као кординатор и у име кума Боже Павловића и Одбора за организацију  позивам све који могу да дођу на освештење костурнице и Сабора. Посебно би нам била част да на наш Сабор дође предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта са својим сарадницима.

Припремају и трпезу љубави и културно-умјетнички програм гдје је планирано да наступе народни гуслар Љубо Павловић, народни здравичар Драгиша Симић, пјевачка група Синови Мањаче, и КУД Јањ Стројице.

Поред обнове споменика и цркве, обновљају се двије куће и у плану је да се обнове још двије или три у скорије вријеме.

 

Скоро па завршен Дом у Бућовачи

Да се не обнавља само у Вуковском, него и у Бућовачи доказ је Дом који је већим дијелом завршен и званично отворен за Духове.

Дом је обнављан у етапама, а сада је захваљујући Александру Лугоњи и његовим сарадницима покривен и пуштен у функцију. Иако наглашавају да још има посла око дома, те се још уређује.

Новинар Српског кола

Драгана Бокун

 

Нема коментара

Напишите коментар