За обнову отишићког Храма прикупљено више од 11.000 евра

За обнову Храма архангела Михаила и парохијског дома у врличком српском селу Отишић у Далмацији за непуних мјесец дана прикупљено је више од 11.000 евра у акцији која и даље траје.

– За мање од мјесец дана прикупили смо више од 11.000 евра добровољних прилога наших Отишићана – рекао је Срни један од покретача обнове Храма архангела Михаила и парохијског дома у Отишићу Милан Јовчић.

Према ријечима иницијатора обнове, цијела акција се спроводи уз благослов Његовог преосвештенства епископа далматинског Никодима.

Јовчић је позвао све Далматинце широм свијета да учествују у обнови Храма, који датира из 1889. године, као и парохијског дома.

– Слога кућу гради. Обновом наших светиња шаљемо поруку да смо ту били вијековима и да ћемо бити. Вратимо живот у православну Далмацију и обновимо наша вјековна огњишта – поручио је Јовчић.

Хуманитарна акција компаније „М:тел“ и Удружења младих „Басташица“ из Дрвара траје до краја јануара, у оквиру које се позивом на број 1416 дарује једна КМ за наставак радова на обнови Храма и парохијског дома, рекли су Срни у том Удружењу.

Средства за обнову Храма и парохијског дома могу да се уплате на девизни рачун са назнаком „за обнову храма и парохијског дома у Отишићу“.

Власник рачуна је Српска православна црква у Хрватској, Епархија далматинска, Црквена општина Врлика, адреса Николе Вранчића 1, 21236 Врлика, Хрватска, ОИБ 66548359378, ИБАН: ХР9824020061100461518, а SWIFT: ЕСБЦХР22.

Отишић је смјештен између Врлике и Сиња, подно планине Свилаје на југоистоку и акумулационог језера Перуча на сјевероистоку. Заузимајући простор од 51 километра квадратног, са 13 заселака и 1.200 становника прије рата, било је највеће село сињске општине. Његовим ободом протеже се магистрални пут Книн-Врлика-Сињ-Сплит.

Ово српско село некада је имало цркву, гробље, капелу, школу, неколико продавница /задруга/ и гостиону, а данас у њему живи свега неколико десетина житеља, али који искрено вјерују да ће се вратити живот у њихов завичај.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар