За разлику од Републике Српске, СДА никада није прихватила дејтонски компромис

За разлику од Републике Српске, која безрезервно прихвата Дејтонски споразум и само тражи да се Устав БиХ спроводи онако како је написан, доминанта бошњачка странка СДА никада није прихватила дејтонски компромис, истиче се у другом поглављу 24. извјештаја који је Српска упутила Савјету безбједности Уједињених нација. У овом дијелу извјештаја наводи се да је то доказано, између осталог, и декларацијом из септембра прошле године, у којој се отворено позива на потпуно укидање дејтонске структуре.

Позив СДА за „регионализираном државом“ под именом „република Босна и Херцеговина“ са три нивоа власти: државни, регионални и локални, није ништа друго него позив на укидање Републике Српске и Федерације БиХ – које су основни елементи уставног оквира која спречава доминацију једне етничке групе у БиХ – наводи се у извјештају који се односи на период мај-октобар.

– Позив СДА на оживљавање „Републике Босне и Херцеговине“ јасно говори да ова странка жели да укине Устав БиХ, који је есенцијални елемент Дејтонског споразума. Управо темељ Дејтонског споразума представља равнотежу интереса која је успостављена ради мира у БиХ, коју одражава двоентитетско конфедерално уређење и консоцијативна управа легитимних представника три конститутивна народа и осталих – стоји у извјештају.

Важно је не само да Срби и Хрвати буду бирани на различите функције, него спријечити бошњачку већину да их упорно прегласава у институцијама власти БиХ и ФбиХ, напомиње се у извјештају Савјету безбједности.

Истиче се да су измјене изборног закона неопходне да би се спријечило да један народ другом бира представника у Предсједништву БиХ, Дому народа БиХ и Федералном дому народа.

У извјештају се наводи да је СДА незаконито преузела контролу над Централном изборном комисијом и да је злоупотребљава у политичке сврхе.

– Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, на челу са СДА и ДФ-ом Жељка Комшића, смијенио је два од седам чланова ЦИК-а и на њихово мјесто довео своје кандидате, а истовремено поново именовао два члана из редова СДА. Умјесто стручњака за изборно право, два именована српска члана именовала су политичке личности из опозиционих странака из Републике Српске. Овим незаконитим потезом прекршена су пословничка правила за избор чланова ЦИК-а, зато што законом утврђен поступак јавног конкурса за избор чланова никада није спроведен – пише у извјештају Владе Српске.

С обзиром на огромне напоре и средства која је међународна заједница уложила у потписивање Дејтонског споразума прије 25 година, необјашњиво је да се сада не улаже већи труд у поштовање дејтонских принципа и спречавање њиховог извргавања, деградације и директног одбацивања незаконитом тактиком СДА, чак и када је та тактика у толикој мјери незаконита и нечувена да подрива и саму одрживост земље, закључено је у другом поглављу извјештаја упућеног Савјету безбједности.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар