Зафрановић: Филм о Јасеновцу за будуће генерације; Свијет мора да се упозна са злом НДХ-а

Филмски редитељ Лордан Зафрановић изјавио је за РТРС да се филм о злочинима у Јасеновцу „Златни рез `42“ не снима само за данашњу, већ и будућу публику, јер свједочи о злу које се никада више не смије поновити.

– Филм је за будућу публику, да се не заборави ударац који је био толико јак да се никад не заборави крик против зла – рекао је Зафрановић.

Он је истакао да свијет мора да се упозна са државним злом НДХ-а у Другом свјетском рату које је преко расних закона озаконило злочин и масовна убиства.

– Све што ја радим, радим да се никад не заборави овај злочин и да најшира публика на свијету види страшну трагедију… Свијет мора да се упозна са злом НДХ-а – рекао је Зафрановић у Јутарњем програму РТРС-а.

Он је нагласио је већина починилаца страшних, људском уму непојмљивих злочина и починилаца зла, требало да буде у лудници.

Зафрановић је рекао да је Хрватска одбила да учествује у снимању филма, наводећи да је ово био посљедњи воз за хрватску државу да, како каже, скине усташку кошуљу са себе, призна шта се десило у Јасеновцу и придружи се цивилизованим народима у Европи јер је немогуће да је још увијек, 70, 80 година послије, поздрав „За дом спремни“ некажњив, а под њим су убијене хиљаде људи.

У том свјетлу је, додао је, и написао писмо хрватском премијеру.

Зафрановић је рекао да је радни назив филма био „Дјеца Козаре“, а да се сада зове „Златни рез 42“, изразивши наду да ће филм бити снимљен и спреман до почетка Канског фестивала.

Зафрановић, некадашњи студент престижне Прашке филмске школе, годинама се бави анализом зла у вријеме фашизма, што се јасно огледа у његовој ратној трилогији – „Окупација у 26 слика“, „Пад Италије“ и „Вечерња звона“, као и филму „Крв и пепео Јасеновца“ или документарцу „Залазак стољећа – Тестамент Л.З.“.

РТРС

Преузето са: ИСКРА

Нема коментара

Напишите коментар