Захвални краљу градитељу пута: Дани сећања на српске јунаке и родољубе у Беранама

Манифестација постала препознатљивија много даље од Црне Горе. Васојевићи једини обновили споменик Карађорђевићу.

СРПСКА народна одбрана Васојевића и Лимске долине из Берана наставља традицију, тако да ће и ове године бити одржани „Дани сећања на српске јунаке и добровољце (1912-1918)“. Манифестација која је постала препознатљивија много даље од Црне Горе, биће отворена обележавањем јубилеја – 90 година од изградње пута Беране – Бијело Поље, чију градњу је Васојевићима, приликом посете овом крају 1925. године, обећао, а потом и финансирао краљ Александар Први Карађорђевић.

Васојевићи су му, горе на Тифрану, поред трасе пута изнад клисуре којом сада иде магистрала ка југу Црне Горе, односно ка Србији и Космету, у знак захвалности, подигли споменик на коме је уклесано: За време владавине Њ. в. краља Срба, Хрвата и Словенаца Александра Првог Карађорђевића, саграђен је овај пут Бијело Поље – Беране од 1. јуна до 15. септембра 1929.

– Васојевићи су једини у Црној Гори обновили споменик краљу Александру – каже историчар Горан Киковић. – Удружење ратних добровољаца 1912-1918., њихових потомака и поштовалаца је 2006. године обновило споменик краљу Александру I Карађорђевићу (1888-1934) у Тифранској клисури, код Доњег Заостра, на старом путу Беране

– Бијело Поље. Краљ Александар I је пут урадио 1929. и српски народ Васојевића му је у знак захвалности исте године подигао споменик. Краљ је у Беранама саградио и Дом трезвености, зграду Општине, школу на Трепчи и пут до Пећи – каже Киковић.

ПОРЕКЛО

ПРИЛИКОМ те историјске, испоставиће се, и једине посете српског краља Црној Гори до данас, истицано је са радошћу и поносом порекло Карађорђевића из Васојевића. Занимљиво је да је на примедбу једног угледног домаћина „да Васојевићи немају посланика у скупштини Југославије“, краљ одговорио речима: „Шта ће вама посланици, ви имате краља!“ – каже Киковић, и истиче да је краљ ценио Васојевиће и њихов допринос у борби за ослобођење и уједињење.

Преузето са: Новости

Нема коментара

Напишите коментар