АКТУЕЛНО:

Запјевао се бећарац и заиграо тарабан у Смедереву

У организацији Удружења за његовање обичаја и културних традиција Славонаца у Смедереву 18. фебруара одржано је 37. Славонско вече. У ресторану На раскршћу окупило се око 350 Славонаца и пријатеља Славоније гдје је дружење уз музику и евоцирање успомена на родни крај трајало до касно у ноћ.

Многи Славонци су своје уточиште деведесетих година нашли управо у Смедереву, Пожаревцу и Костолцу и како кажу срдачно су их дочекали. Поред домицилног становништа у Смедереву су их дочекали и њихови рођаци и пријатељи који су се овдје доселили 40-их и 70-их година.


Славонско вече има дуг континуитет, и већ је познато да се Славонци окупљају у фебруару у Смедереву, тако да често имају госте из Аустралије, Аустрије, Њемачке… Организациони одбор се побрине да поред континуитета одрже и квалитет овог дружења.

Госте је поздравио предсједник Удружења за његовање обичаја и културних традиција Славонаца у Смедереву, које постоји 42 године, Симеон Сима Јовановић.

– Својствено нам је да се окупљамо, дружимо и веселимо. Желим вам да ове вечери заборавите на све оно што није добро и да се уз пјесму и игру животу радујете.

Миодраг Линта предсједник Савеза Срба из региона наводи да су славонски Срби као и други крајишки Срби доживјели катастрофу библијских размјера деведесетих година прошлог вијека.

– У Србији се често заборавља неспорна чињеница да је већина славонских Срба протјерана у љето, јесен и зиму 1991. године у злочиначким акцијама Хрватске војске и полиције Откос, Оркан, и Папук. Званични чин етничког чишћења славонских Срба десио се 1995. године у злочиначкој акцији Бљесак. Међутим, славонски Срби нису клонули духом, наставили су да се боре за своје породице у новом завичају.

Линта наглашава да Крајишници нису заборавили своје обичаје, традицију и културу, тако да и ово вече то доказује и овом приликом Симеону Сими Јовановићу уручио Златну плакету Удружења Савеза Срба из региона и на тај начин одао признање Јовановићу и његовим сарадницима што из године у годину организују сјајна дружења.

Савез Срба из региона је додијелио Златну плакету Симеону Сими Јовановићу у знак благодарности за доброчинство и изузетан допринос у очувању имена, насљеђа, културе и обичаја родне Славоније у матици Србији.

Јовановић дубоко дирнут Плакетом је рекао да је почаствован што је први који ју је примио, и што ју краси највећи Славонац патријарх Павле.

Гости су били и некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије генерал Бранко Грга, предсједник Коалиције удружења избјеглица у Републици Србији Миле Шапић, књижевник и новинар Жељко Мандић родом из Пакраца, данас настањен у Бањалуци, помоћник директора Водопривреде из Пожаревца Милош Ђорђевић.


Од традиције нису одступили ни ове вечери, тако да је организована лутрија, као и Плес срца на којем је побједнички пар добио вриједне награде.

За добру забаву је био задужен оркестар Нон-стоп бенд, којима се касније придружио и Ђорђе Мачак.

Да би ово вече било тако успјешно организаторима су помогли спонзори Водопривреда Пожаревац, Мутата ауто Београд, Naai спортска опрема Београд, Бранислав Романић, апартмани Лазић Сребрно језеро и други.

Новинар Српског кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар