Завичајно дружење Граховљана и пријатеља Босанског Грахова одржано на Ади Циганлији у Београду

Удружење Граховљана и пријатеља Босанског Грахова  7.марта  организовало jeзавичајно вече у ресторану „Језеро“ на Ади Циганлији у Београду, гдје се и ове године окупило око 600 земљака који су евоцирали успомене на родни крај и дружили се до касно у ноћ.

Програм дружења отворила је изворна група “Јато Голубова” из Грахова која се после много година окупила управо због ове завичајне вечери и својом пјесмом разгалила срца свих присутних.

На самом почетку вечери предсједник Удружења  Бранко Триван поздравио је госте и укратко упознао присутне о постигнутим резултатима које је Удружење остварило у претходној години, као и о најважнијим циљевима и задацима који им предстоје у наредном периоду, те позвао све присутне да се активно прикључе раду Удружења и истакао важност заједничког деловања.

„У 2019-ој као и претходних година, Удружење је наставило да подржава најмлађе становнике Грахова. Тако смо уз помоћ наших донатора покренули школу фудбала и подржали теквондо клуб. Уз велику финансијску помоћ Министарства спољних послова Републике Србије и Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону донирали смо библиотеци у ОШ „Грахово“ књиге, завјесе и додатни школски прибор, а као и 2018. и ове године смо  одржали школу српског језика у Грахову. Даровали смо дјеци Грахова божићне пакетиће, а српском културно- умјетничком друштву „Гаврило Принцип“ поклонили опрему потребну за израду и поправку народне ношњеу нади да ће неки нови млади људи у будућности имати користи од тога. Знам да можемо много више и боље и зато вас најискреније молим да се учланите и прикључите раду удружења јер  што нас је више лакше ћемо доприносити бољитку живота у Грахову што је и наш основни циљ“, рекао је Триван и додао да су одлуком Управног одбора Удружења  израђене чланске карте као подстицај онима који су изразили жељу да постану члановинагласивши на крају да све  што је урађено не би било могуће да није људи великог срца који су се одазвали на све акције, а којима су на завичајној вечери уручене захвалнице.

Захвалницу  за  допринос међу  бројним  Граховљанима и пријатељима Удружење је упутило Вељку Одаловићу – Генералном секретару у Министарству спољних послова Републике Србије,Управе за сарадњу с дијаспором  и Србима у региону за неизмјерни допринос и подршку раду Удружења претходних година, иако Одаловић из оправданих разлога није присуствовао скупу.

Програм је настављен у веома пријатној атмосфери наступом Српског културно умјетничког друштва „Гаврило Принцип“ из Грахова под вођством кореографа Младена  Зељковића који су и ове године одушевили све присутне на вечери, изазивајући снажне емоције које су Граховљане изнова подсјетили одакле су, ко су и гдје припадају. Одмах за њима наступила је Неда Тодоровић са својом пјевачком групом „Царза“.

Госте је поздравио и начелник општине Босанско Грахово Милорад Глигић који је земљаке упознао са актуелним дешавањима у родном граду као и са многим проблемима са којима се  сусрећу мјештани Грахова.

“Срби повратници у општини Босанско Грахово живе у врло тешким условима и нажалост немамо никакве помоћи кантона нити федералног нивоа. Једина пријатељска и братска помоћ нам стиже из Србије и предсједника Александра Вучића који је препознао наше проблеме и проблеме других Срба повратника у Федерацији БиХ. Захваљујући средствима донираним од Републике Србије у току су два, за нас веома  важна пројекта. Први је реконструлцика крова школе и проширење фискултурне сале који је  у завршној фази. Други је реконструкција Спомен дома културе “Гаврило Принцип”, гдје је у завршној фази израда пројектне документације, а сам почетак радова очекује се крајем априла или почетком маја.  Захвалан сам предсједнику Вучићу на помоћи  коју нам пружа за опстанак на својим вјековним огњиштима и на чињеници што нас није заборавио”, рекао је Глигић и позвао земљаке да наставе да долазе у Грахово, да се пријаве за боравак и узму личне карте у свом граду јер на тај начин могу директно  учествовати у животу и опоравку Грахова.Такође Глигић је истакао велики значај подршке и помоћи Удружења Граховљана и пријатеља Босанског Граховаиз Београдс када су дјеца из њиховог родног града у питању, а посебно СКУД-у “Гаврило Принцип” јер су управо та дјеца њихова нада и једна од ријетких свијетлих тачакакоја на најбољи начин промовишу Грахово.

This is box title

Дружењу су присуствовали бројни истакнути гости из политичког и друштвеног живота који су својим присуством увеличали овај догађај, а међу њима и министар пољопривреде у Влади Републике Србије Бранислав Недимовић, министар за заштиту животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван, народни посланик и предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта, покрајински секретар за избјегла и расељена лица Душко Ћутило, директор омладинске школе ФК Вождовац  Јован Дамјановић,представници Удружења Огњена Марија Ливањска, Удружења Ливњана и Граховљана из Бачког Јарка, Удружења Дрварчана, Удружења Бирач Дрина, Удружења Петровчана, Удружења Гламочана и многи други.

У остатку програма Завичајне вечери Граховљана  представили су се и Душан Јокић станд- уп комичар, ана крају вечери наступила је и свима добро позната крајишка група „Лазо и Гоци“, који су уз звуке родног краја и препознатљивом крајишком песмом подгријали и онако изузетну атмосферу.

На скупу је свечано додјељена и плакета за „Граховског зета број 1“ за 2019. годину Драгану Тинтору, као вид захвалности човјеку који није из Грахова, а често помаже Граховљанима.

На крају вечери извучени су и добитници томболе, гдје је међу 40-так вриједних награда, које су обезбједили спонзори Удружења поклоњено мноштво разноврсних награда од  телевизора, кућних апарата, викенд путовања итд.

За добро расположење током вечери био је задужен „No comment“  бенд.

новинар „Српског кола“

Весна Пешић

Нема коментара

Напишите коментар