Зaвичајно удружење Личана Лика из Суботице одржало парастос Николи Тесли

У цркви Светог Вазнесења Господњег Удружење Лика је организовало 4.1.2019. године парастос великом српском научнику Николи Тесли ( Смиљан, Лика 10. јул 1856 – Њујорк 7. јануар 1943).

Један од највећих умова 20.вијека српски научник Никола Тесла умро је 7. јануара 1943. године. Умро је у сну, у хотелској соби на Божић, а вијест о томе објављена је два дана касније, када је његово тијело нађено. Урна са Теслиним пепелом пренета је из Њујорка у Београд 1951. године и налази се у његовом Музеју.

Парастос је служио старjешина Храма Вазнесења Господњег Драган Стокин у присуству предсједника Удружења Милоша Борјана и осталих чланова.

Удружење Личана Лика поред дана упокојења обиљежава и дан рођења Николе Тесле, као и бројне друге манифестације.

– Сваке године обиљежавамо парастос Николи Тесли, након тога организујемо Личко прело које ће ове године бити 23. Фебруара. Затим, 12. и 13. јула су Дани Николе Тесле а послије тога иде слава Удружења Митровдан 8. новембра. То су манифестације по којима смо ми препознатљиви. У оквиру других активности сарађујемо са мјесним заједницама Велебит, Бачком Тополом и Бачким Грачацем ( КУД Марко Орешковић), са КУД-ом Крајина из Београда, и са Боемима из Сомбора. Организујемо и путовање за Вишњевац. Трудимо се да се повежемо са мјесним заједницама гдје има Личана – рекао нам је Милош Борјан и додао да су организовали и путовање у Крушедол, у Сентандреју и Будимпешту. Ове године планирају и одлазак у Темишвар и Арад, ако буде могуће чак и у Лику, али им је проблем гдје да преспавају у Лици.

Суботица је мултиетнички и мултикултурални град, па тако и Личани дају свој допринос.

– Имамо лијепу сарадњу са локалном самоуправом и са националним мањинама. У децембру смо били на Новогодишњем фестивалу Словенаца. Настојимо са свима да остваримо лијепу сарадњу – рекао је Милош Борјан и нагласио како Удружење чува личке обичаје и традицију, па су организовали радионицу за израду сапуна, како се то у Лици радило, праве се рукотворине, чарапе, капе.

– У оквиру удружења имамо пјевачку рупу. Прво смо удружење у Сјевернобачком округу које је издало књигу везану за личке рецепте под називом Залогај сјећања, планирамо и друго издање – рeкао је предсједник удружења Лика, Борјан од којег смо сазнали да је удружење основано 2013. године и броји око 300 чланова.

Поред тога што чувају традицију и обичаје Лике, труде се да буду хумани, па тако на свим својим дешавањима прикупљају средства за помоћ. Помогли су поплављене крајеве, донирали средства у акцијама Срби за Србе, помажу изградњу храма Светог Нектарија Егинског у суботичком насељу Прозивка. Такође, планирају да помогну уређење цркве Благе Марије на Банстолу.

Новинар Српског Кола
Драгана Бокун

Нема коментара

Напишите коментар