Завичајно удружење “Мањача“ и Савез Крајишких удружења организовали 20. Завичајни збор у Буковцу

Завичајно удружење “Мањача“ и Савез крајишких удружења организовали су традиционални 20. по реду Завичајни збор и косидбу у Буковцу. Овом приликом окупили су се земљаци, пријатељи и поштоваоци традиције и обичаја како би заједно евоцирали успомене и присјетили се свега што их веже за завичај. Догађај су подржали Град Нови Сад, Покрајински секретаријат за културу, Представништво Републике Српске у Србији, Покрајински Фонд за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима, Мјесна заједница Буковац и печењара “Код Дуће“.

Вољу и жељу за одржавањем ове јубиларне манифестације није умањила актуелна ситуација изазвана пандемијом корона вируса, иако је број учесника и гостију био мањи него претходних година. Међутим, то није утицало на расположење присутних који су овај догађај посветили поред завичаја, свим драгим људима који нису били у могућности да присуствују. У оквиру манифестације, која је почела окупљањем земљака тачно у подне, одржавала су се такмичења у старинским спортовима варизање, клисање, крмање, скок у даљ, бацање камена с рамена и надвлачење конопцем. Обавезни дио манифестације био је и културно- умјетнички програм у којем су своје умијеће у игри и пјесми представили КУД “Милица Стојадиновић Српкиња“ из Буковца, КУД “Младен Стојановић“ из Бачког Јарка, гуслар Витомир Вулин, пјесник Раде Кнежевић, етно-група “Храм“ из Сремске Митровице“, солиста пјевачке појачке групе “Родослов“ Хаџи Никола Мијовић и диплар Милан Вашалић.

– Завичајно удружење “Мањача“ је претеча свих дешавања, први смо почели зато је ово 20. година. Ово је евоцирање успомена на завичај, оно што смо ми , што смо са собом донијели, да се не заборави, да то живи с нама, да то пренесмо на млађе и да они сутра знају наставити путем одакле су им преци, истакла је Ранка Срдић Милић.

Фонд за пружање помоћи избјеглим, прогнаним и расељеним лицима подржава све манифестације које чувају традицију:

– Ово је манифестација која се одржава 20. пут, то је једна од највећих манифестација тог типа на територији АП Војводине и Фонд је препознао њен значај. У овиру ове манифестације се одржава више различитих догађаја који имају за циљ да његују традицију и обичаје српског народа. Велика посећеност овој манифестацији иде у прилог чињеници да је она свакако нешто што треба подржати, истакао је директор Фонда Душко Ћутило.

Манифестацију је поносно испратио сарадник за културу у Представништву Републике Српске у Србији Борислав Максимовић, који се обратио присутнима уз ријечи да су оваква окупљања мјесто и прилика да се прикаже култура једног народа и да људи наставе да одржавају везу са својим завичајем.

Централни дио манифестације била је косидба у којој је учествовало 16 такмичара, који су се, обучени у народну ношњу, надметали у брзини кошења и најбоље покошеној трави. Након косидбе слиједио је заслужени ручак на откосу и богата трпеза са традиционалним јелима које су припремиле вриједне жене из Старе Пазове. Победник косидбе био је Мирко Кецман из Босанског Петровца, друго мјесто освојио је Зоран Ракита, док је треће мјесто припало Небојши Спасојевићу из Љига.

Вук Вуковић је освојио специјалну награду за најбоље покошену ливаду.

Организатори манифестације су мислили и на најмлађе посјетиоце који су имали прилику да се опробају у кошењу, али и да јашу понија.

Након такмчења и званичног дијела програма, гости су могли да се опусте уз пјесму и музику крајишких група “Звуци Виторога, “Браћа Росић“, “Крајишки бећари“ и народних пјевача Влатке Карановић и Новице Текића.

 

                                                                                                   Новинар Српског кола

                                                                                                          Драгана Шиповац

Фото: Јован и Конија Чича

 

 

Нема коментара

Напишите коментар