“Завичајно удружење Петровац” по 11. пут организовало “Вече Петровчана” у Бањалуци

Петровчани у Бањалуци сабрани на једно мјесто

Петровчани оживјели стара пријатељства


У одличној атмосфери, Петровчани се забављали до дубоко у ноћ, уз игру, пјесму, те обиље хране и пића, међу којима су се истицали производи њиховог краја.

Уприличена продајна изложба басе, сирца, производа од лана и других житарица

Удружење ће и у наредним годинама наставити свој хуманитарни рад, поручили организатори


Завичајно удружење Петровац организовало је посљедње суботе у априлу 11. по реду „Вече Петровчана“ у Бањалуци, које је одржано у бањалучком ресторану „Aquana“ и које је окупило више од 140 Петровчана и њихових пријатеља.

У одличној атмосфери, Петровчани су се забављали до дубоко у ноћ, уз игру, пјесму, те обиље хране и пића, међу којима су се истицали ипроизводи из њиховог краја, прије свега ракија, пршут, баса, сир, цицвара, полице и остало.

Наиме, ова манифестација већ има традиционални карактер и њом се, поред хуманитарних, настављају и активности овог удружења по питању очувања традиције и окупљања Петровчана расутих широм ових простора, на једном мјесту, како би обновили пријатељства, створили нова и уживали у заједничком дружењу.

Представници организатора – чланови УО “Завичајног удружења Петровац”

Петровчане који су се те вечери окупили у Бањалуци је у угодном амбијенту познатог бањалучког ресторана забављао “Хаппy бенд“, чији музички репертоар је задовољио укусе и младих и старих тако да је било простора и за коло, и за плес, али и за брже ритмове. Такође, за све окупљене током вечери уприличена је и томбола са пригодним наградама чији ће приход и ове године бити усмјерен у хуманитарне сврхе. Поред тога, млади глумац Александар Шево, иначе поријеклом из Петровца, забавио је све присутне пригодним скечом о Петровчанину који се сналази у Бањалуци, а који је побрао громогласан аплауз. Исто тако, чланови групе “Рунолист” из Дринића, истина у непотпуном саставу, су “на суво” отпјевали неколико крајишких пјесама што је такође наишло на одушевљање свих окупљених те вечери, који су заједно са “Рунолистом” “избасирали” неколико пјесама.

Да цијела вече добије и посебну драж побринули су се и петровачки пољопривредници, односно представници земљорадничких задруга “Клековача” и “Рурални развој” из Дринића, који су заједно са индивидуалним пољопривредним произвођачем Николом Салапуром из Бјелаја организовали продајну изложбу својих производа са петровачког краја. Тако је “Клековача” представила хељдино, ражено, кукурузно и спелтино брашно, “Рурални развој” је представио своје сиреве и басу, док је Салапура представио своје производе, сјеменке лана и хладноцијеђено ланено уље произведено на чистим ораницама Петровачког краја.

Специјални гости-начелници Босанског Петровца и Петровца

Иначе, на самом почетку овог традиционалног окупљања, све присутне поздравио је представник организатора, Завичајног удружења Петровац, који је захвалио свима на одзиву и указао на важност сабирања људи петровачког краја на једном мјесту, како би учврститли своје везе, обновили и ојачали дугогодишња пријатељства, али и стекли нова познанства. Према ријечима организатора, Удружење петровчана у Бањалуци већ 11. пут организује ову манифестацију управо са тим циљем.

“Удружење ће и у наредним годинама наставити са организацијом Вечери петровчана у Бањалуци, али и свој хуманитарни рад. Морам напоменути да смо за оих 11 година помогли на десетине ученика, средњошколаца и студената у њиховом школовању, а нарочито кроз пројекат “Петровачка кућа” када смо за средњошколце и студенте из Петровца изнајмљивали кућу у Бањалуци, у којем су имали бесплатан смјештај током школовања, а трошкове је наравно сносило “Завичајно удружење Петровац”, из прихода од донација и вечери Петровчана које смо организовали”, рекао је Бошко Бранковић, члан Удружења и додао да су у претходним годинама материјално помогли и одређеном броју најугроженијих повратника у Босански Петровац. Према његовим ријечима, у том правцу ће Удружење наставити и у идућим годинама, те је позвао све Петровчане који имају жељу и идеје да се укључе у рад овог Удружења, а наравно и све оне који су у прилици да материјално помогну рад Удружења, како би сам хуманитарни рад овог Удружења био још снажније настављен.

Мирко Мишчевић, предсједник Скупштине Завичајног удружења Петровац, истакао важност окупљања Петровчана, расутих широм РС након 1995. године, те изразио наду да ће и у наредним годинама наставити ову традицију, како би Петровчане расељене на све стране што јаче увезали. И он је позвао Петровчане, посебно младе, да се укуључе у рад Удружења, али и да у што већем броју дођу на свако наредно “Вече Петровчана” у Бањалуци, како би одржали ову традицију.

Петровчани у Бањалуци сабрани на једно мјесто

Све у свему, Петровчани су се по 11. пут окупили у Бањалуци, и овај пут у весељу и пјесми, како ће бити иу наредним годинама, управо онако како и доликује правим Крајишницима, са надом да ће их сљедеће године бити још више, а све са циљем очувања пријатељстава, стицања нових познанстава, али и наставка ове традиције окупљања у Бањалуци дуге више од деценију.

Никола Салапура

Нема коментара

Напишите коментар