АКТУЕЛНО:

Академијом обиљежен Дан Војске РС: ЖРТВА ХЕРОЈА НЕ СМИЈЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНА

У организацији Удружења дјеце погинулих бораца „Насљеђе“ вечерас је у позоришној сали Култуног центра одржана свечана акамедија поводом 12. маја, Дана Војске Републике Српске.

Подсјећајући на значај овог датума, предсједник удружења „Насљеђе“ Саша Пешикан казао је да су хероји Републике Српске, њени војници, 90-тих година прошлог вијека стали јединствено и одлучно „у одбрану народа, слободе и вјековних огњишта“, а многи од њих у тој борби положили су и своје животе, уградивши их у темеље државе која је била и остала „гарант останка, опстанка и будућности“ нашег народа западно од Дрине.

„Војска Републике Српске се у Одбрамбено-отаџбинском рату храбро и часно борила, по узору на вјековну слободарску традицију и част српске војске. Зато су сви они без разлике, живи или мртви, хероји Републике Српске, хероји које морамо да поштујемо, славимо, сјећамо их се и учимо своју дјецу о њима и њиховој борби“, казао је Пешикан.

Он је упозорио и на склоност нашег народа ка брзом забораву жртве и подвига пређашњих генерација, а слична судбина, додаје, није заобишла ни хероје Одбрамбено-отаџбинског рата.

„Нема нас на поменима, обиљежавањима, слављима. Не спомињемо наше хероје. Нема их у књигама, на таблама улица и тргова…Ми сви заједно морамо се добро замислити и запитати – како у будућност непоштујући прошлост, како подизати потомке а заборављати претке“, истакао је Пешикан.

Градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да жртве уграђене у темеље Републике Српске, које су нам „вратиле и самопоуздање и достојанство“ и „отвориле вјечне и свете двери слободе“ никад не смију бити заборављене.

„Говорим о свему овоме да би свима, који данас на било какав начин одлучују о судбини породица погинулих бораца, поручио да пажње, бриге и поштовања никад није доста, да проблеми постоје све док, макар и једно једино дијете које је изгубило родитеља у рату, има проблем да у нашој држави оствари сва своја права или све своје снове“, казао је Петровић.

Градоначелник је додао да је требињска градска администрација свјесна те велике обавезе, да настоји да учини све што се може и да помогне у свакој прилици.

„То није оно што би жељели, али, често, јесте оно што превазилази и законске норме и објективне могућности. Знам да је остало још отворених питања, знам да постоје разни, сасвим разумни захтјеви, и зато кажем да ћемо, по души и савјести, учинити, не само све што је могуће у оквиру фондова који постоје, него ћемо настојати да проширимо оквир за рјешавање проблема породица погинулих бораца“, казао је Петровић.

Историчар проф. др Милош Ковић истакао је да је српска историја – историја великих људи, сјећања, култа и предања које памти те личности, али и историја „жртве без које нема ни завјета“, а која је од косовске битке до свих потоњих Косова нашег народа исписана бројним именима оних који су били спремни да жртвују своје животе за заједницу и будуће генерације.

И Херцеговина, која је за Ковића „срце српског свијета“, дала је велики допринос тој историји „косовских хероја“ – од Влатка Вуковића који је са војском био на Косову, преко устаника Луке Вукаловића, страдалника на аустроугарским  вјешалима и логорима оба свјетска рата, до хероја палих у борби за слободу.

„Али у овом посљедњем рату нисмо дозволили непријатељима да ставе руке на нашу дјецу. И сви ови људи, ваша браћа и сестре, очеви и мајке, они су се уписали у књигу, у којима су уписана имена свих косовких хероја. А на нама историчарима је да пишемо о њима и свједочимо истину“, поручио је Ковић.

Истраживач српске историје Боке, Старе Херцеговине и Дубровника и добровољац из Црне Горе у Војсци Републике Српске др Горан Комар истакао је да „темељна хтијења васколиког нашег народа леже у јединству народа државе и вјере, да је то хтијење кроз прошлост непомућено, те да су у њему жртву поднијели апсолутно сви“ крајеви гдје историјски живи наш народ.

„Наши сродници, ваши очеви и дјеца, који су расплету југословенске државне кризе, још једног експонирања српског питања, дали животе за српску државу постали су жртвеним настављачима укупне државне и вјерске мисли свога српског народа“, истакао је Комар.

На академији је приказан и кратки филм „Хероји Републике Српске“ у продукцији удружења „Насљеђе“, док су у културно-умјетничком програму учествовали хор „Трибунија“, чланови Књижевног удружења „Сусрет“, пјесник Новица Телебак и требињски школарци.

Р.С. / РАДИО ТРЕБИЊЕ
Нема коментара

Напишите коментар