Завичајно удружење „Сава Мркаљ“ на сајму књига

На овогодишњем међународном Сајму књига, одржаном од 5 – 11. марта у Новом Саду, у оквиру манифестације Свесловенски дани културе, представљен је 10. марта и рад Завичајног удружења Сава Мркаљ.

Током двочасовног представљања, предсједница удружења, Зорица Влајинић, упознала је присутне са циљевима и задацима који су дефинисани Статутом удружења, као и са досадашњим активностима. Нагласила је да удружење постоји од 2017. године и да је током кратког постојања одржало више активности, са циљем очувања културе и традиције Срба из региона. Посебно је истакла пројекат под називом Година Саве Мркаља, који је реализован прошле године у спомен на Саву Мркаља, великог реформатора српске азбуке, поводом 235 година од рођења и 185 година од његове смрти.

Током реализације тог пројекта одржане су различите активности чији је циљ био упознавање са ликом и дјелом једног од најумнијих људи нашег народа, великог реформатора српског језика, Саве Мркаља. Међу најзначајније резултате пројекта Година Саве Мркаља убраја се штампање двије књиге, објављивање фељтона о Сави Мркаљу у пет наставака у новинама Српско коло и одржавање трибине под називом Олуја у српској књижевности, у Културном центру Града Новог Сада.

Завичајно удружење „Сава Мркаљ“, у сарадњи са Савезом Срба из региона, већ неколико година организује и Фестивал фолклора који се одржава у Српском народном позоришту у Новoм Саду. Основни циљ Фестивала је презентација, преношење и очување изворне крајишке игре, пјесме и плеса. Фестивал је од изузетног значаја за очување српског културног наслеђа, како Срба из региона, тако и Срба у Србији.

У првом дијелу представљања удружења на сајму књига, публици је презентована књига пјесама Бошка Бућана Испод пепела, која је промовисана у Градској библиотеци у Новом Саду и о којој је, том приликом, веома надахнуто говорио књижевник Ђорђе Нешић. Књига је подијељена у два већа циклуса. Први циклус чине духовне религиозне пјесме, а други пјесме инспирисане кордунашким завичајем.

У другом дијелу програма представљена је књига Пјесме Саве Мркаља, коју је за штампу приредио проф. емеритус Душан Иванић, а у којој се налази укупан пјеснички опус Саве Мркаља. Пјесме Саве Мркаља прво је засебно издање цјелокупног пјесничког дјела знаменитог српског филолога, аутора пјесама изузетне, антологијске вриједности.

Уважени гост, проф. др Душан Иванић, врло је надахнуто представио књигу, дочаравши нам богатство разноврсности Мркаљевог опуса. Саву Мркаља, према ријечима Душана Иванића, карактерише изузетна самосвјест, брижљивост и осјетљивост која се огледа кроз форму, стих, ритам, лексику и сликовитост. Читајући пјесме Мати и кћи, Код чаша пуни весеља, Старац, и Гди је радост? приређивач је кроз примјере показао изразиту тематску, жанровску и стилско-реторичку хетерогеност укупног пјесничког опуса Саве Мркаља.

Публика је на сајму књига са великим интересовањем пратила представљање једног младог удружења, које је за кратко вријеме постојања успјело да реализује веома значајне и запажене активности, чији рад и квалитет су препознали и Град Нови Сад, као и Покрајински секретаријат за културу, који су подржали реализоване пројекте.

СЊЕЖАНА СТАНИШИЋ
Фото: Дара Чуде

Нема коментара

Напишите коментар