Завичајно удружење Срба „Коријени“ из Сомбора на сусрету песника Србије у Горњем Милановцу и отварању Сајма књига у Београду

Представници Завичајног удружења Срба „Коријени“ из Сомбора по позиву учествовали су на овогодишњем сусрету песника Србије у Горњем Милановцу и отварању Сајма књига у Београду.

Домаћини су им били град Горњи Милановац и удружење писаца „Запис“ чија манифестација „Записови лирски кругови“ ове године се одржавају по 19. пут и део су програма „Дани Настасијевића“.

У градској библиотеци Горњег Милановца је на округлом столу посвећеном српском језику и ћириличном писму  одржано излагање о сродности Српског језика и Санскрита у чијем раду је учествовао Душан Секулић, председник удружења и мр Влада Ђурковић.

Овогодишњи сусрети су били посвећени сећању на недавно преминулог песника Добрицу Ерића, члана удружења књижевника „Запис“.

Књижевно-песничко сабрање потврдило је  значај који за културни живот Горњег Милановца, целог рудничко-таковског краја, али и шире, има постојање и деловање Књижевног друштва „Запис“.

Оно је однеговало многе књижевнике, писце и песнике, прегаоца и неимаре као што су Љубинка Јелића, Милесу Илић, Љиљану Браловић, Лазара Биорца и друге.

Награду за најбољу овогодишњу песму добио је Аћим Тодоровић из Власенице а Влада Ђурковић се на сусрету представио са песмом „Говоре ми“  и добио посебне похвале председнице овогодишњег жирија песникиње Даре Радојевић.

Чланови Коријена су у оквиру манифестације посетили и манастир Враћевшницу, и присуствовали свечаном отварању Сајма књига у Београду.

Коријени су радом, сардњама и истрајавањем у програмима портврдили да су део Сомбора и његове вековне културе у неговању лепе речи која и гвоздена врата отвара.

Нема коментара

Напишите коментар