Због смрти осумњичених обустављена истрага за злочине над Србима

Тужилаштво БиХ наредило је да се због смрти осумњичених обустави истрага против бивших високих функционера Хрватске војске и ХВО-а, појединаца из политичког врха Хрватске, као и непосредних извршилаца злочина над Србима на подручју Чапљине, пише „Глас Српске“.

Саговорници бањалучког дневника истичу да је нормално да се након смрти осумњиченог обустави истрага, али да није нормално да Тужилаштво годинама не предузима никакве кораке против осумњичених за злочине над Србима, поготово у предметима у којима су осумњичени високопозиционирани војни и политички званичници и то за најтежа кривична дјела.

Дугогодишњи инспектор Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске Симо Тушевљак рекао је да ово није ни први, ни посљедњи случај у којем Тужилаштво БиХ годинама не чини ништа када је ријеч о злочинима над Србима.

– Епилог бројних извјештаја о почињеним кривичним дјелима ратног злочина над српским војницима и цивилима је да се по њима ништа не предузима и не поступа док осумњичени не умру, а онда обавијесте МУП да се истрага обуставља – рекао је Тушевљак.

МУП Републике Српске је осумњиченима на терет стављао да су у оквиру организованог и широког систематског напада на цивилно српско становништво починили кривично дјело геноцид.

Због тога су извјештајем о почињеном кривичном дјелу, који је поднесен 2005. године, обухваћени и неки војни и политички функционери који су већ тада били мртви, јер је због квалификације кривичног дјела било значајно да се истакне и њихова улога у томе.

Међу злочинима које је МУП стављао на терет осумњиченим Мили и Винку Ћемерашу, као директним извршиоцима, је и минирање спомен-костурнице у Пребиловцима, посвећене жртвама усташког терора током Другог свјетског рата.

У извјештају МУП-а против осумњичених за геноцид над Србима у Херцеговини наводи се да су од новембра 1991. до краја 1992. године организовали и извршили широки систематски напад на цивилно српско становништво на подручју Чапљине и Мостара.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар