Жепа најболнија рана за Пале: 31 година од мучког убиства српских бораца

Кобног 4. јуна 1992. године, у хуманој мисији достављања помоћи, хране, воде и смјене поставе, која је опслуживала радио-релејни објекат на коти Зловрх, страдало је 45 српских бораца из Пала.

Убијени су кукавички, из засједе у мјесту Жепа, упркос договору двије сукобљене стране да конвој мирно прође.

Код спомен-обиљежја данас су се окупиле породице и саборци, да одају пошту недужнима и још једном поруче како је очување Републике Српске завјет свим садашњим и будућим генерацијама.

Истакнуто је да је Жепа најболнија рана и успомена за општину Пале из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Предсједница Предсједништва Борачке организације Пале Јасна Лазаревић Гавриловић подсјетила је да је прошла 31 година од како су Пале испратиле борце на хумани задатак достављања хране војницима који су обезбјеђивали релеј на коти Зловрх током којег је њих 45 мучки убијено у засједи.

– На овом мјесту су, осим тих бораца, погинуле и неке будуће генерације оних који за собом нису оставили потомство и једна мајка“, рекао је Гавриловићева.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да сваке године Паљани обилазе спомен-обиљежје код Жепе са посебним пијететом.

– Надам се да након толико година бар трунку гриже савјести имају ти који су то урадили, јер једно је борити се на прави начин, а друго је убијати из засједе – додао је Југовић.

Жепачка мермерна плоча са 45 уклесаних имена, недавно обновљена, на поштовање опомиње садашње и све будуће генерације. Очување успомена остаје императив – још већи очување Републике Српске, поготово у времену изазова какво је садашње.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар