Злочин без казне: Сјећање и помен свирепо убијеним српским цивилима у Сијековцу

У Сијековцу код Брода обиљежене су 32 године од злочина над недужним српским цивилима у овом селу који су починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

Служен је парастос и положени вијенци и цвијеће.

26. марта, 1992. године, у Сијековцу убијено је девет српских цивила, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године. Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ ,док је у злочиначком походу запаљено 15 кућа и црква.

Обиљежавању су присуствовали званичници Републике Српске.

– И данас трагамо за још осам жртава Сијековца. И данас не знамо гдје су њихова тијела да их породице достојно сахране, пронађу мир. И они и 1.646 несталих, који се још налазе на списку несталих из Републике Српске. А Институт за нестала лица у току прошле године није пронашао ниједно српско тијело, и тако из године у годину – каже Исидора Граорац, предсједница Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила.

Зоран Видић, начелник општине Брод рекао је да су 32 године чекања правде које нема.

– Да се макар не зна ко је то урадио, а сви добро знају и у Сијековцу и у судовима и тужилаштвима, а само десет година затвора за један тако стравичан злочин. Да неправда буде већа, исти ти судови и данас отварају измишљене процесе против Срба – каже Видић.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске каже да управо због тога што нема правде, не може да се живи на овом мјесту неправдне.

– Увијек тражите начин да се ваше правде и људске и божанске остваре на онај начин, како то цивилизацијски народи чине, а не да се оставља нама, увијек изнова, да понављамо овдје једну исту страв, а то је да за злочине нико никад није одговарао – рекао је Додик.

Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске поручио је „браћо и сестре да се саберемо“.

– Нека нас ове ствари уче да будемо изнад сујете, подјеле, ружних ријечи које знамо упутити једни другима. Нека нас опомињу новомученици и нека чувају наше ријечи, да буду увијек благе а аргументи јаки. Да се држимо заједно и чувамо Републику Српску – навео је Стевандић.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар