Значајно обиљежавање 9. јануара у земљама гдје живе Срби из Српске

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је вечерас у Штутгарту да је веома значајно обиљежавање Дана Републике 9. јануара у Њемачкој, гдје живи велики број људи поријеклом из Српске.

– Веома је значајно да тамо гдје је доста наших људи обиљежавамо Дан Републике који желимо да истакнемо као један од најважнијих датума у историји Републике Српске – рекао је Клокић за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да ће се пред око 400 окупљених обратити посланик Хришћанско демократске уније Њемачке у Бундестагу Стефан Кауфман и посланик ЦДУ у парламенту регије Баден-Виртемберг Рејмод Хасе, који су прије неколико мјесеци боравили у посјети Републици Српској.

– Тада смо их упознали и о самој структури БиХ и ставовима Републике Српске у односима са другим нивоима власти у БиХ и о европском путу Републике Српске, гдје желимо да сачувамо наше надлежности дефинисане Дејтоном и Уставом Републике Српске – рекао је Клокић.

Он је истакао да је Кауфман редован гост на овој прослави коју традиционално Република Српска обиљежава у Штутгарту, а постигнут је и договорили о неким стварима с циљем наставка даље сарадње.

Прослави Дана Републике Српске у Штутгарту присуствује више од 400 људи, међу којима је и потпредсједник Владе Републике Српске Сребренка Голић.

Сљедећа прослава Дана Републике Српске планирана је у Београду, а након тога ће први пут бити обиљежен и у Солуну у Грчкој.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар