Зорица Брунцлик на Српској вечери

У ресторану Глобус на Загребачком велесајму, у ноћи с 13 на 14. јануара, одржано је Српско вече, најзначајније и најмасовније незванично друштвено окупљање српске заједнице и њихових пријатеља у Хрватској. Сваки од преко 1.400 гостију, у дупке пуном ресторану, могао је уживати у предивној атмосфери коју је створила позната пјевачица Зорица Брунцлик са својим оркестром, те састав Права ствар из Новог Сада, као и фолклораши пододбора Просвјете из Крњака.

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац подсјетио је на 20 година традиције окупљања на Српској вечери.

– Многи од вас нису били рођени кад је ово окупљања почело, а неки су с друге стране

међу првима долазили. Ове године сам ово мјесто можда по први пут осјетио као мјесто слободе за слављење, весеље, дружење и међусобно упознавање. Нажалост, нису сва мјеста таква, посебно не протеклих неколико дана у божићно вријеме. За младе људи и њихове родитеље у Вуковару на бадњу вечер то није био простор у којем су се могли слободно осјећати. Зато је наша жеља да сви они, неовисно о националности и разлику у изговарању ријечи „лијепо“ или „лепо“, буду слободни у свом граду и да нема никога тко би их на било који начин могао ометати у тој слободи – истакнуо је Пуповац, присјетивши се да је делегација СНВ-а била лани у посјету сународњацима које је поздравио уз ријечи да им требамо показати да мислимо и на њих и њихове тешкоће, као што су они мислили на нас и наше проблеме.

– Ви који сте испунили дворану, испунили сте и наша срца и потврђујете да ствари које радимо имају смисла – закључио је.

Присутнима се обратио и администратор Епархије загребачко-љублјанске, владика буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило који је подсјетио да је у 4. вијеку договорено кориштење јулијанског календара.

– Иако је правилније рећи „православна“ него „српска“ нова година, чињеница је да је Срби највеселије славе и то ме пријатно изненадило – казао је владика и истакнуо заслуге СНВ-а на „снажењу веза унутар српског народа и живота с другим народима с којима живи на овим просторима“. Присутнима се обратила и амбасадорка Србије Јелена Милић.

Круна вечери био је наступ Зорице Брунцлик коју смо након наступа замолили за изјаву.

– Било је божанствено, осећали смо се као да смо певали у Арени колико је добра публика била и колико су сви били весели и позитивни, од оних који имају 12 или 13 па до оних који имају 60 година и више. На естради сам 50 година, али ми је сваки наступ као први, јер се сваки пут поново доказујем,. Пратим и да ли је негде слабија пажња, али на моју срећу публика је свуда одлична; нема везе где смо, који је крај света и који је узраст публике – казала је и нагласила да је била шокирана величином Глобуса и бројем људи који су га испунили.

– Прије неколико година позвани смо да имамо концерт у Арени, у фебруару смо потписали уговор за концерт у октобру, а у марту је избила корона. Зато се надам да смо се лепо показали, јер нам је жеља да након свих великих дворана гостујемо и у загребачкој Арени – казала је и коментирала интерес за наступе пјевача из Србије у Хрватској, али и обрнуто:

– Музика је као влага, јер не можете да је зауставите или као река понорница која тражи и нађе свој пут. А музика љубави је најјача могућа веза свих народа. Ако и на зна те језике, кад слушате музику, осећате да је то само љубав и ништа лоше. Зато не чуди успех људи који певају у Србији, или који из Србије дођу овде. Сви они су својеврсни амбасадори својих земаља. Музика не може да се спречи; она је мост који не мора да буде озидан – казала је.

На Српској вечери били су потпредсједница Владе РХ Ања Шимпрага са савјетницима, шеф Уреда за људска и права и права националних мањина Ален Тахири, дипломате из Србије, свештенство СПЦ-а, виђенији чланови српске заједнице и људи пуни добре воље из свих крајева земље који су и организирано аутобусима долазили у Загреб.

Ненад Јовановић; Портал Новости

Нема коментара

Напишите коментар