10. САБОР ЈАЊАНА У ВОЈВОДИНИ

Завичајно удружење Јањана одржало је 10. Сабор Јањана у Војводини 28. маја 2023. године у Футогу. Традиционални Сабор Јањана и ове године подржан је од стране институција и људи доброг срца који поштују традицију, културу и обичаје српског народа. Гости овогодишњег Сабора Јањана били су Народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, члан Градског вијећа Новог Сада у име градоначелника Новог Сада Милован Амиџић, директор Фонда за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац, предсједник Удружења Јањ Шипово Зоран Марјанац, предсједник и умјетнички руководилац КУД-а Јањ – Стројице Миленко Ђукић. Сабору су присуствовали свештеници из Јања који службују у Јању, свештеници Јањани који су на служби у Републици Србији, као и домаће свештенство из Футошке парохије. Ту су били и представници сродних завичајних удружења: кумовско удружење Срба Доњовакуфљана и побратимско удружење Змијање из Каћа. Као сваке године, тако и ове, Сабору су присуствовали чланови мјесних одбора ЗУЈ-а у Војводини: Обровац, Будисава, Равно Село, Перлез и Банатско Ново Село.

На самом почетку саборовања, водитељи програма Биљана Милојевић и Лазар Акин подсјетили су присутне на оне које су значајни за Удружење Јањана, а нису више са нама. Први међу њима је Милан Марјанац, који је прије 14 година основао Удружење Јањана и био први предсједник Удружења. Такође, његова је идеја да се на отвореном прави Сабор Јањана, те је овај догађај на неки начин завјет њему.

Присутнима се обратио предсједник ЗУЈ-а из Футога Зоран Црепуља, који је истакао значај окупљања Јањана и подсјетио је на активности удружења у претходном периоду.

– Иза нас је једна успјешна година. Удружење је радило и дјеловало по плану и програму за 2022. годину. Већина планираних активности и пројеката је спроведена у дјело, захваљујући залагању свих нас и наших сарадника. Када је ријеч о активностима у овој години у плану је много тога. Настављамо сарадњу са Општином Шипово, Удружењем Јањ Шипово и приватним предузетницима на инфраструктурним пројектима у Јању за што бржи развој туризма. Већ у јуну нас очекује организовани одлазак у Јањ на Јањски сабор у Манастиру Глоговац, а у јулу смо суорганизатори Јањског вишебоја у Стројицама. Током јесени планирамо да учествујемо и представимо се на локалним етно-манифестацијама у Новом Саду и околини. Један од пројеката који дуго планирамо, а желимо да га ријешимо у овој години је изградња јањске куће у Футогу. За тако нешто нам је потребно земљиште на коме би се монтажни објекат поставио, тако да смо у преговорима са челницима градске управе како и на који начин можемо добити земљиште на коришћење. Такође, у овој години у плану је и наставак активности за упис у регистар UNESCO културне баштине чувене женске јањске народне ношње, истакао је Црепуља.

Народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта поздравио је руководство Завичајног удружења Јањана и пожелио им да што више раде и организују овакве манифестације.

 • Један од најважнијих задатака државе и завичајних удружења је његовање обичаја, културе и традиције српског народа. Управо Завичајно удружење Јањана својим активностима даје значајан допринос да се очува идентитет нашег народа, као и да преносимо обичаје и традицију на наше потомке. Не смијемо дозволити да у овој ери глобализације заборавимо то што чини наш идентитет. Овакве и сличне манифестације су један од начина чувања суштине нашег народа.

Члан градског већа Новог Сада Милован Амиџић у име Града Новог Сада честитао је ЗУЈ на одржавању 10. Сабора Јањана.

 • Ми на овај начин чувамо наше обичаје и културу и оваквим и сличним догађајима стварамо нераскидиве везе између наше браће и сестара из свих крајева гдје живи српски народ. Да још дуго овакве саборе организујемо и његујемо у миру и слободи.

Директор Фонда за избјегла и расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац честитао је на одржавању овог јубиларног сабора.

 • Фонд увијек подржава ове манифестације и част ми је што сам данас са вама. Хвала вам што сте и ове, као и претходне године, узели учешће на Сајму завичаја. Од Фонда ћете увијек добити средства за ову манифестацију, а наставите са сарадњом својим земљацима и нашим пријатељима у Шипову.

У културно- умјетничком дијелу програма наступили су вокални солиста и кантаутор Бора Војиновић са незваничном химном Родни Јањ, КУД-а Шове из Равног Села, КУД Бегечка нана из Бегеча, изворна певачка група Јањски завичај и пјевачки дуо Пркос Ђорђе и Вања Туропољац.

Након званичног и културног дела програма, наступило је надметање у спортско – витешким играма бацању камена с рамена, скоку у даљ из мјеста, надвлачењу конопца и традиционалној кошевини.

РЕЗУЛТАТИ ТАКМИЧЕЊА ПО ДИСЦИПЛИНАМА

СКОК У ДАЉ

 1. Полетановић Милош 2,88 м
 2. Ђукић Остоја 2,70 м
 3. Шодоловић Давор 2,60 м

 

БАЦАЊЕ КАМЕНА СА РАМЕНА

 1. Шкондра Сретко 11,40 м
 2. Ђукић Остоја 11,00 м
 3. Керлец Зоран 10,30 м

 

НАДВЛАЧЕЊЕ КОНОПЦА

 1. БАКИ И ДРУГАРИ
 2. ЛИВАДА
 3. УДРУЖЕЊЕ ВОЈВОЂАНСКА КОСИДБА БАЧКО ДОБРО ПОЉЕ

 

НАЈБОЉЕ ПОКОШЕНА ПАРЦЕЛА:

 

Милош Шкорић, Раковац

 

КОШЕВИНА СЕНИОРИ

 1. Бањац Александар
 2. Богавац Драго
 3. Керлец Недељко

 

КОШЕВИНА ВЕТЕРАНИ

 1. Керкез Ђуро
 2. Мрђа Рајко
 3. Кукољ Владо

 

КОШЕВИНА ЕКИПНО

 1. РОМАНИЈА ХАН ПИЈЕСАК
 2. СРБИЈА
 3. ЈАЊ НОВИ САД

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Коментари
 • Svaka čast na organizaciji i lepom programu. Imamo samo jednu malu zamerku, na nasipu pored kafića Bali gde su organizovana takmičenje je ostala nepokupljena plava traka, jedno 200m plastične trake i to kvari utisak. Bilo bi u redu da se to baci na mestoi da se ostavlja prostor za neko negativno komentarisanje.

  уторак, 06. јун 2023.

Напишите коментар