У Београду обиљежено 155 година од рођења пјесника Алексе Шантића

У организацији Удружења Мостараца 27. маја у Београду обиљежено је 155 година од рођења Алексе Шантића, највољенијег херцеговачког пјесника и симбола Мостара.

Пригодан програм приређен је испред Шантићеве бисте у Алеји пјесника на Калемегдану гдје је положено цвијеће.

Предсједник Удружења Мостараца Благоје Ребић на почетку се обратио окупљеним Мостарцима, Требињцима и представницима других удружења из Херцеговине и поштоваоцима лика и дјела великог српског пјесника и захвалио им се што су се окупили овим поводом.

Стихове пјесама Алексе Шантића рецитовао је предратни новинар РТВ Сарајево Ђорђе Перовић и доктор Трифко Брењо из Мостара.

О лику и дјелу Шантића говорио је Никола Гашић, бивши градоначелник Мостара.

Гашић је рекао да је немогуће говорити о Мостару, а не поменути Алексу Шантића.

„То је једна цјелина. Велики је Његов удио у културном насљеђу и имену Мостара , гдје је Алекса смјестио сву своју љубав и заувијек се везао за Мостар. Чак и модра вода Неретве у мутним временима није однијела онај бронзани споменик који је изронио из модре ријеке, а његови рушиоци нису знали да ће га вода мостарска вратити у легенду и да ће све ствари да заузму своје мјесто”, навео је Гашић и подсјетио на детаље из живота и дјела Шантићевог.

„Живио је у два вијека у једној царевини и једној краљевини. Школовао се у Трсту и Љубљани. У преломним временима нових власти и свјетских промјена опредијелио се да промовише културни живот Мостара. Писао је пјесме кроз које је исказивао своје најдубље емоције, често бол и разочарење са патриотским осјећањима и народним пркосом против освајача. Заједно са Дучићем, Светозаром Ћоровићем, Атанасијом Шолом и другима био је промотер Мостара који је постао један од најзначајнијих културних, духовних средишта тог времена на нашим подручјима. Подједнако је цијенио идентитет Срба и својих комшија других вјера и нација. Један је од првих уредника листа „Зора“. Основао је Српско пјевачко друштво „Гусле“ како би ширио националну свијест свога народа. Због својих пјесама и српства затваран је и хапшен од стране аустроугарске власти”, подсјетио је Гашић.

Након свечаности испред бисте посвећене Алекси Шантићу положено је цвијеће и на бисту Јовану Дучићу.

новинар “Српског кола”

Весна Пешић

 

Нема коментара

Напишите коментар