16. окупљање Змијањаца у Каћу

Удружење грађања “Змијање“ је 17. фебруара 2024. године у пуној сали ресторана “Оморика“ у Каћу одржало традиционално 16. окупљање. Скупу су присуствовали бројни гости, пријатељи и поштоваоци традиције, обичаја и културе људи из овог краја. Радо виђени гости, а уједно и пријатељи удружења су народни посланик Миодраг Линта, замјеник градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац и представници сродних удружења. Такође, драги гости су побратими Змијања Завичајно удружење Јањана, представници Удружења Петровчана, Удружења Пријана, Удружења Врбљана, Удружења Мањача из Буковца, као и представници из Републике Српске на челу са предсједником Мјесне заједнице Стричићи Радом Божићем и предсједником Извршног одбора Удружења Змијање из Бањалуке Владимиром Ђукановићем.

Почетак свечаности обиљежило је обраћање оца Илије Проле, који је подсјетио присутне да се одувијек на почетку сваког посла помолило Богу, те је у духу те традиције благословио скуп.

Након благослова, присутнима се обратио предсједник Удружења грађана Змијање Слободан Митровић који је пожелио свима добродошлицу и исказао задовољство због тога што је сада предсједник удружења.

  • – Поштовани часни оче Српске православне цркве, драги гости, даме и господо, поштовани Змијањци. Желим да поздравим заменика градоначелника града Игора Црнобарца и народног посланика Миодрага Линту. Поздрављам представнике Републике Српске и представнике завичајних удружења. Желим вам угодно и пријатно вече и да наше дружење наставимо заједно у будућности. Пријатно вече и хвала.

Крајем прошле године одржана је изборна скупштина Удружења грађана “Змијање“. Сви нови представници удружења изабрани су једногласно. За председника удружења изабран је Слободан Митровић, за председника Управног одбора Ђорђе Пантелић, а за председника надзорног одбора Вукашин Плавшић.

Замјеник градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац поздравио је домаћине и госте у име градоначелника Милана Ђурића и пожелио пријатно дружење на овом традиционалном догађају:

  • Велико ми је задовољство што сам вечерас у Каћу и што имам прилику да вас поздравим у име градоначелника Новог Сада и у своје лично име, а преносим вам и велике и срдачне поздраве нинистра одбране Милоша Вучевића.
  • Први Змијањци када су долазили у ове крајеве са собом су носили своју епску и јуначку прошлост и традицију и учествовали су у одбрани нашег националног и вјерског идентитета. Управо то непристајање на туђинску власт очувало је српски народ у овим предјелима. Без обзира на то одакле вучемо коријене, оно што нас повезује су српски језик, ћирилица, вјера, традиција, обичаји, богата историја. Веома је важно да очувамо заједништво и слогу. Желим вам велику срећу да наставите даље да његујете нашу традицију и обичаје и да будете мјесто сусрета и окупљања и да се окупљате као једна велика породица, истакао је Црнобарац.

Народни посланик и предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изразио је своје велико задовољство јер је скоро сваке године присутан на дружењу Змијањаца у Каћу:

  • Српски народ са подручја Змијања и многих других српских крајева, претрпио је много недаћа у својој историји, дао је огромне жртве. Главни разлог је чињеница што се Змијањци никада нису хтјели одрећи свог националног и културног идентитета, слободе, обичаја, традиције и културе. Оно што често истичем у јавним наступима је велика улога и одговорност наше двије државе Републике Српске и Републике Србије, свих завичајних, борачких удружења и организација и свих нас и нашу обавезу да радимо на јачању духовног и културног јединства српског народа без обзира на постојеће државне границе. То значи да чувамо свој српски језик, писмо ћирилицу, да славимо крсну славу, да се боримо за истину о страдању нашег народа и да никада не прихватимо лажи и измишљотине да је српски народ водио агресорске и освајачке ратове. Српски народ се у својој историји борио да буде свој на своме и да чува своја огњишта и крајеве гдје живи дуги низ вијекова.

 

  • Ништа мање важна јесте потреба да се међусобно поштујемо, уважавамо, помажемо, како су то радили наши очеви, дједови, прадједови. Такође, желим посебно да истакнем чињеницу и о томе говорим у Народној скупштини, да је важно да наша мајка Србија оснује једну посебну државну институцију, односно Министарство за прекодринске Србе и друге Србе у региону или барем државну канцеларију са озбиљним буџетом и озбиљним људима. Циљ тог министарства би био да свакодневно помаже рјешавање бројних проблема нашег народа у нашим селима и крајевима на подручју Републике Српске, Федерације БиХ и цијеле Крајине. Само једна државна институција, која би се свакодневно бавила тим проблемима била би кључни искорак да те бројне проблеме рјешавамо и да помогнемо нашем народу у повратку отетих, стечених, имовинских и других права, истакао је Линта.

Након говора гостију, прешло се на међусобну додјелу признања и поклона. Наиме, Удружење грађана Змијање и Удружење Светионик су на Кочићевом збору потписали споразум о сарадњи и та сардња се наставља. Удружење Светионик је тим поводом поклонило Удружењу Змијање књигу о Кочићу и његовим дјелима.

Удружење грађана Змијање његује и хуманитарни рад и у току вечери могли су се донирати прилози за изградњу конака Манастира Соколово. Приход од продаје шоља је дониран у хуманитарне сврхе. Такође, за све госте организована је и томбола.

У културно-умјетничком дијелу програма учествовали су мушка и женска пјевачка група “Змијање“, мушка пјевачка група КУД “ДР Младен Стојановић“ из Бачког Јарка, гуслар Вид Змијањац који је одржао и здравицу, као и млађа мушка пјевачка група КУД “Свети Сава“ из Каћа.

Новинар Српског кола

   Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар