Изборна скупштина ДГ „Стара Херцеговина“: Ђорђе Тановић замјенио Слободан Бобана Драшковића

Слободан Бобан Драшковић, оснивач и дугогодишњи предсједник ДГ „Стара Херцеговина“,  убједљиво најуспјешнијег гусларског друштва у Србији, повукао се са функције. За новог предсједника изабран је народни гуслар Ђорђе Тановић.

У понедјељак,  19. фебруара 2024. године у Београду, одржана је изборна скупштина на којој је за новог предсједника друштва изабран народни гуслар Ђорђе Тановић, а функцију потпредсједника у наредном периоду обављаће народни гуслар Милош Мрдовић и Дарко Чубрило.

За предсједника Скупштине удружења изабран је народни гуслар Александар Таушан, док је за предсједника Извршног одбора изабран Веселин Бојић.

Скупштина ДГ „Стара Херцеговина“ изразила је захвалност Слободану Бобану Драшковићу за досадашњи рад и изабрала га за почасног предсједника друштва.

Занимљиво је да се Драшковић повукао са функције у тренутку у тренутку када је ДГ „Стара Херцеговина“ актуелни савезни и републички шампион. Драшковић није хтио у овом тренутку да коментарише разлоге због којих је одлучио да се повуче, али је обећао да ће за портал Слободна Херцеговина то подробније објаснити наредних дана.

ДГ „Стара Херцеговина“ основано је 2009. године. Троструки су савезни, а петероструки републички шампиони. Друштво се истицало у бројним хуманитарним активностима, а оборили су и многе рекорде. За 14 година рада освојили су чак 21 трофеј.

Своју доминацију међу гусларским друштвима крунисали су 2022. године у Ужицу када су на републичком фестивалу са собом понијели све пехаре.  Наиме,  у појединачној конкуренцији освојили су прва три мјеста, што је тешко достижан резултат.

Ово друштво је познато по изузетним гусларима разних генерација међу којима су Александар Таушан, Милош Мрдовић, Срђан Авдаловић, Мирослав Тановић, Драган Ђерић, Вељко Ђурановић, Ђорђе Тановић и Михаило Перовић.

Извор: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар